Eikenhout is een mooie karakteristieke houtsoort en staat over het algemeen bekend als een sterke en harde houtsoort, die relatief makkelijk te bewerken en af te werken is. Al honderden jaren wordt Europees eiken gebruikt voor het vervaardigen van meubels, kozijnen, vloeren, trappen en zelfs schepen. Een betrouwbare houtsoort met een karakteristieke uitstraling dus. De houtsoort is dus ook ideaal voor allerlei doeleinden te gebruiken in de tuin, denk bijvoorbeeld aan een mooie eiken houten vlonder, eiken tuinmeubels, een eiken kapschuur, een mooie rustieke tuintafel van oude eiken planken onder het afdak van de veranda of zelfs een eikenhouten schutting.

Eikenhout buiten

Eikenhout is zeer geschikt voor allerlei buitentoepassingen. Wel staat eikenhout erom bekend dat het door verschillende weersomstandigheden licht kan vervormen en/ of scheuren. Ook zal het hout na verloop van tijd vergrijzen. Voor veel mensen is dit juist de reden om voor eikenhout te kiezen. Door het werken en vergrijzen krijgt eikenhout juist zijn karakteristieke landelijke uitstraling.

Een eikenhouten vlonder

Voor het vervaardigen van een eikenhouten vlonder in de tuin heb je eikenhouten  planken nodig, zoals bijvoorbeeld de eiken planken bij Houtvakman.nl. Bij Houtvakman.nl zijn ook speciale eiken vlonderplanken te koop. Deze vlonderplanken zijn voorzien van groeven om uitglijden in natte en koude periodes te voorkomen. De planken zijn standaard 14,3 cm breed en verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Eiken vlonderplanken kunnen zowel bewerkt als onbewerkt worden gebruikt. Door de vlonderplanken met lak, beits of verf te bewerken kan de levensduur weliswaar enigszins verlengd worden, maar dit zorgt er wel voor dat de authentieke uitstraling van het eiken verloren gaat.

Een tuintafel van wagondelen

Het gebruik van eikenhouten wagondelen is momenteel erg populair in zowel interieurs als exterieurs. In de industriële en de landelijke woontrend wordt er veelal gekozen voor tafels, kasten en tv meubels van deze mooie geleefde wagondelen zoals de oude eiken planken (wagondelen) bij HOUTvakman.nl. Deze wagondelen zijn afkomstig van goederenwagons van de Oostenrijkse spoorwegen. Doordat deze wagondelen extreme situaties hebben doorstaan zoals het dragen en verschuiven van (zware) goederen en alle denkbare weersituaties, hebben deze wagondelen een bijzonder ruw en rustiek karakter. Ideaal hout voor een mooie stoere tuintafel van hout en staal. Laat je bij de aanschaf van wagondelen zeker goed informeren door een professional zoals de online eiken specialist; HOUTvakman.nl, zodat je van te voren goed op de hoogte bent van wat je precies aanschaft. Omdat de wagondelen gebruikt zijn, zijn er ook zeker gebruikssporen te zien en is niet elke plank van exact dezelfde afmetingen. Bij het maken van een tuin tafel van wagondelen is het daarom altijd handig om rekening te houden met het aanschaffen van enkele extra planken. Hierdoor kan een te kort aan hout bij onvoorziene verschillen in afmetingen voorkomen worden.

 

Over de auteur