Van tuingereedschap voor het in- en uitgraven van planten tot beitels, allemaal zijn het gereedschappen die bijdragen tot een verzorgde, aangename en mooie tuin. Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze tools in goede conditie, en vooral scherp, blijven.

Het slijpen van een beitel of tuingereedschap is de beste manier om ervoor te zorgen dat je er meer uit kan halen, wat het doel ervan ook is. Op die manier wordt het onderhoud van de tuin niet enkel efficiënter, maar ook aangenamer!

Waarom scherp gereedschap zoveel beter is

Slijpen is iets wat je best regelmatig doet, vooral als je vaak van scherp gereedschap gebruik maakt. Maar wat zijn nu de voordelen van het slijpen van dergelijke tools? Een overzicht:

1. Een langere levensduur

Eerst en vooral zorgt het slijpen van messen, beitels en tuingereedschap ervoor dat deze in goede conditie blijven, waardoor ze ook langer meegaan. Bepaalde tools kosten heel wat geld, zeker als je kiest voor merkproducten. Als je die dankzij onderhoud een jaar extra levensduur kunt geven, dan wordt werken niet enkel aangenamer maar ook goedkoper!

2. Nauwkeuriger werken

Ooit al geprobeerd om te werken met een beitel die bot is? Niet zo aangenaam, en al helemaal niet handig! Als je je tools echter regelmatig snijdt, dan kan je er zeker van zijn dat zowel het werk als het resultaat ervan beter aan je verwachtingen zullen voldoen. Nauwkeurig werken is bij veel tuinonderhoud van groot belang, en dat is moeilijk als het gebruikte materiaal niet scherp is!

3. Veiligheid

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar werken met scherp gereedschap is ten slotte ook veel veiliger. Hoewel het risico dat je je snijdt natuurlijk groter is, wordt het veel eenvoudiger om op een veilige manier met het gereedschap te werk te gaan. Bot gereedschap zorgt er al snel voor dat je bewegingen gaat forceren, waardoor het risico op foutjes en verwondingen veel groter is!

Zelf gereedschap slijpen, kan het?

Vaak denken mensen dat zelf gereedschap onderhouden onmogelijk is, en dat er heel wat voor betaald moet worden. Niets is echter minder waar; zolang je over de juiste slijpmachine beschikt en deze op de correcte manier weet te gebruiken, garandeert zelf gereedschap slijpen dat je het beste uit je tools kan halen.

Wil je zelf gereedschap onderhouden, maar weet je niet hoe je ermee moet beginnen? Dan kan je altijd advies vragen bij een specialist, die je snel op weg helpt!

Over de auteur