Er valt weinig over te twisten: rozen zijn schitterende planten. Maar weet je ook hoe je deze planten moet verzorgen, wat de beste plek is en wat de bloeitijd is? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een roos in je tuin. 

Herkomst en verschillende soorten rozen

Rozen werden al in de Oudheid geteeld. Bijvoorbeeld door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Ook in China en Afrika was de plant geliefd. De roos is een populaire plant die prachtig staat in werkelijk iedere tuin. De bloemen geuren heerlijk en zelfs als de roos uitvalt geniet je van de rozenbladeren. De Latijnse naam van deze tuinplant is Rosa. Er bestaan maar liefst 30.000 soorten met heel veel verschillende bloemen en kleuren. Je hebt struikrozen, stamrozen en klimrozen. 

Verzorging van de roos

Rozen beginnen vaak aan het einde van de lente te bloeien, maar in de zomer is de bloei op zijn hoogtepunt. Met mooi en warm weer komen er soms tot diep in de herfst nieuwe bloemen bij. Voor een uitbundigere bloei kun je ervoor kiezen om de plant rozenvoeding te geven. Er is dan ook minder kans op schimmels en ongedierte. Snoeien kan in het voorjaar en in de zomer. 

Beste plek in de tuin en bloeitijd

De roos gedijt het beste op een zonnige plek en niet te veel uit de wind. Goede grond (niet te nat en niet te droog) is belangrijk. Als je een klimroos goed leidt bij een pergola, dan kan er een indrukwekkende rozenboog ontstaan. In de volle grond is de roos winterhard. Heb je een balkon? Wees dan niet getreurd. Je kunt de roos ook in een pot zetten. Geef de plant dan wel voldoende water als het warm en droog weer is. 

Andere leuke weetjes

Met een roos in je tuin kun je heel veel. Wist je dat je van rozenblaadjes gemakkelijk lekkere parfum kunt maken? Je krijgt dan een 100% natuurlijk product. Voor een mooie potpourri kun je wat rozenblaadjes in een mandje leggen en ze laten drogen. In de symboliek nemen rozen een belangrijke plaats in. De roos is de bloem van de liefde en duidt op eeuwigheid, leven en dood.

Over de auteur