Wil je graag een hulst in je tuin of heb je er al eentje? Je bent niet de enige liefhebber van deze warme, gezellige plant. In dit artikel kom je alles te weten over de herkomst, verzorging, beste plek en bloeiperiode van de hulst. 

Herkomst hulst

De Latijnse naam van de Hulst is Ilex. Alle soorten hulst hebben prachtig blad. Er bestaan overigens wel 400 verschillende types hulst. Van nature komt de plant voor in met name West-Europa en Zuid-Europa. Het is de enige loofboom in de Benelux die altijd groen blijft. De Romeinen gebruikten de takken van de hulst om er hun huizen mee te versieren in de winter. Tegenwoordig worden hulsttakken vaak gebruikt in kerststukken. Al eeuwenlang is het een geliefde haagplant in Nederland. De eyecatcher van je tuin. 

Hoe je de plant moet verzorgen

Met een hulst kun je creatief bezig zijn. Je kunt de plant bijvoorbeeld in allerlei leuke vormen knippen. Als de hulst als haag wordt gebruikt, knip hem dan recht. Staat hij op stam in een pot? Dan is het een echte kunst om hem zo rond mogelijk te knippen. Voor een optimale verzorging geef je de hulst in het voorjaar en najaar een mengmeststof. Omdat de plant vrij traag groeit, hoef je hem niet veel te snoeien. 

Beste plek en bloeiperiode

Het is ideaal om de hulst te gebruiken als haag. Door het stekelige blad is de haag na een aantal jaren ondoordringbaar. Maar een hulst kan ook prima alleen staan. Het maakt niet uit of hij in de zon of in de schaduw staat, als het maar enigszins beschut is. Het voordeel van de hulst is dat hij winterhard is en altijd groen blijft. Het hele jaar door. De hulst bloeit in de maanden april en mei. 

Andere weetjes over de hulst

Eén ding is zeker: een hulst in je tuin is een verrijking. Ook vogeltjes verschuilen zich graag tussen de takken. Hoewel de rode besjes giftig zijn voor de mens, smullen vogels er flink van. Liefhebbers van Amerikaanse films opgelet: de naam Hollywood betekent letterlijk vertaald ‘hulstbos’. Omdat de hulst altijd groen blijft, biedt de plant (volgens een oud bijgeloof) bescherming tegen vijandige demonen en blikseminslag.

Over de auteur