We kennen in Nederland diverse dagen waarop de vlaggen uit mogen. De belangrijkste dag dat je overal de vlag uit ziet hangen is koningsdag. Tijdens dodenherdenking hangen we de vlag halfstok om het vervolgens weer vol in de top te hangen op Bevrijdingsdag. Verder mag de vlag ook uit op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis, met eventueel een wimpel. En zijn de kinderen geslaagd voor school? Dan mogen de vlaggen ook uit met een schooltas aan de top. Er zijn jaarlijks dus nog wel wat gelegenheden om de vlag op te hangen en daar hoort een goede vlaggenmast bij.

Is een vlaggenmast de moeite en het geld waard?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom je zo’n grote vlaggenmast in je tuin zult neerzetten? Wanneer je een redelijk grote tuin hebt, is een vlaggenmast juist een aanvulling. Een vlaggenmast staat zeer vast in de tuin, waardoor je kunt overwegen om het gehele jaar een vlag uit te hangen in plaats van enkel bij een officiële gelegenheid. Woon je vol trots in een bepaalde stad of provincie? Hoe leuk is het dan om de vlaggen op te hangen van je stad of de provincievlag? Ook je buurtbewoners zullen trotse inwoners zijn en zullen je vlag wel weten te waarderen. Een vlaggenmast en vlag geeft daarom ook een bepaalde status. Heb je een eigen bedrijf vanuit je huis, dan is een vlaggenmast helemaal aan te raden, want dan kun je daar een vlag neerhangen met het logo van je bedrijf. Een vlaggenmast kan een tuin ook opfleuren. Zet rondom de vlaggenmast leuke bloemen neer en je tuin ziet er met een vlaggenmast met vlag een stuk stijlvoller uit.

Soorten vlaggenmasten

Vlaggenmasten zijn ten eerste te verkrijgen in verschillende afmetingen. Daarnaast is het soort materiaal waaruit een vlaggenmast bestaat heel belangrijk. Zo zal een vlaggenmast die aan zee staat veel meer te verduren hebben van de wind dan een vlaggenmast in een stad of dorp. Omdat een vlaggenmast meestal het gehele jaar staat is het belangrijk om voor een goede kwaliteit te kiezen. De keuze is vaak een vlaggenmast van aluminium of van polyester. Beide soorten zijn onderhoudsvrij. Een aluminium vlaggenmast is naadloos, wat bij een polyester vlaggenmast wegens het productieproces niet mogelijk is. Anderzijds is een beschadiging aan een polyester vlaggenmast minder zichtbaar. De coating heeft namelijk dezelfde kleur als het materiaal en dit is bij een aluminium vlaggenmast niet het geval. Er zijn ook houten vlaggenmasten. Dit is vooral mooi bij authentieke en klassieke woningen.

Banierhouder

Als je een vlag met een bedrijfsnaam of logo hangt, kun je ook kiezen voor een banier. Hiervoor is een gewone vlaggenmast niet geschikt, want een banier moet verticaal worden opgehangen. Hiervoor is de banierhouder. Deze heeft een horizontale stang aan de bovenkant, zodat de bovenzijde van de banier daar aan vastgemaakt kan worden.            

Over de auteur