Jijzelf weet het beste hoe je je tuin wil gebruiken en hoe die dus ingericht moet worden. Tegenwoordig kun je op internet heel veel inspiratie opdoen voor een eigen tuinontwerp en het begint natuurlijk bij een goed plan. Als je dit plan hebt uitgedacht kan deze vertaald worden naar een ontwerp. Zorg altijd dat je dit ontwerp, terwijl je aan de tuin werkt, bij de hand hebt zodat je er op terug kunt vallen bij eventuele problemen. Dus zwengel als het ontwerp af is gerust die laserprinter aan en zorg dat die printer toner vol zit zodat jij het ontwerp altijd direct bij de hand hebt. 

Breng je tuin goed in kaart

Het eerste wat je moet doen als je een nieuw tuinontwerp wil maken is de oppervlakte van je tuin goed in kaart te brengen. Je hebt hiervoor nodig: een rolmaat, waterpas, notitieblok met pen en een stuk touw. Het beste doe je het opmeten met zijn tweeën, want je wil een zo nauwkeurig mogelijke plattegrond kunnen maken en met zijn tweeën gaat het meten van grote oppervlakken een heel stuk beter. Voor rechte stukken valt dit nog mee, maar als je hoeken of rondingen moet opmeten gaat dit een stuk makkelijker met zijn tweetjes. Begin bij het maken van deze plattegrond altijd met het intekenen van de gevel van het huis en zorg dat je de deuren en ramen ook aangeeft.

Wensenlijst

Je hebt nu een plattegrond van de tuin gemaakt van waaruit je kunt gaan werken aan een nieuw ontwerp. Aangezien dit waarschijnlijk niet meteen goed gaat, kun je het beste wat kopieën maken van deze plattegrond, zodat je hem niet na elke fout weer opnieuw moet tekenen. Voordat je echter begint met dit tekenen is het verstandig om iedereen in het huishouden te laten opschrijven wat zij graag in de tuin willen zien en waar zij de tuin het liefst voor gebruiken. Op die manier kun je een inventarisatie maken van de verschillende wensen en daarna gaan kijken wat mogelijk is met de wensen en de ruimte die er is.

Hoe staat de zon?

Als je aan het daadwerkelijke tuinontwerp begint is het belangrijk om te weten waar de zon op komt en waar deze onder gaat. Op deze manier weet je wanneer er waar schaduw is en dat is fijn als je bijvoorbeeld een zit- of loungehoek gaat intekenen, maar ook als je planten gaat kopen. Sommige kunnen namelijk erg goed tegen de zon, en andere planten moeten in de schaduw staan. Zit je zelf graag in de ochtendzon, dan kun je daar rekening mee houden bij het terrasontwerp. Begin hier sowieso mee, want dit is vaak een van de grootste oppervlakten in de tuin en dan kan de rest daaromheen ingedeeld worden.

Wat voor soort terras?

Nu je weet waar je terras komt, kun je gelijk gaan nadenken over wat voor soort terras het moet gaan worden. De mogelijkheden zijn eindeloos, denk hierbij aan natuursteen, vlonders, beton, houtsnippers of grind. Kies niet teveel verschillende materialen, want dat maakt je tuin erg onrustig en kies daarnaast voor een kleur die past bij de rest van de tuin. Bij tuincentra zijn vaak ‘showtuinen’ aangelegd waar je meteen een gevoel krijgt bij het gebruik van verschillende materialen.

Basisvormen

Om dit terras heen kun je nu de rest van de tuin gaan vormgeven. Dit zijn eigenlijk de basis vormen van waaruit elke tuin is opgebouwd: rechthoek, C-lijn, diagonale lijn, S-lijn, ruit en driehoek, vierkant, ovaal, cirkel, kruisende lijnen en smalle coulisse vakken. Over elke basisvorm is online genoeg informatie te vinden en kies de vorm die jij het mooiste vindt, of die het beste past bij je tuin oppervlakte.

Inrichten en aankleden

Pak nu weer de ‚wensenlijst’ van het huishouden erbij en probeer ieders wens in het plan op te nemen, zonder dat je tuin meteen vol wordt gebouwd. Denk hierbij aan gazon, vijver, bomen, schuurtje, enz. Als je een bepaalde afmeting voor een van deze onderdelen in je hoofd hebt, is het vaak handig om deze uit te knippen, zodat je daar mee kunt schuiven op je plattegrond. Als alle grote zaken hun plekje hebben gekregen kan de rest worden aangekleed met planten en bloemen. Houdt hierbij rekening met zon/schaduw, bewatering, onderhoud, etc. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is richting tuincentrum te gaan om alle ingrediënten voor de door jou ontworpen en gewenste tuin te halen. Het echte werk begint daarna.

Over de auteur