Het nut van een tuinpad aanleggen

Tuinpaden zijn onmisbare in de moderne,eigentijdse tuin. Een tuinpad aanleggen heeft meerdere functies. De belangrijkste reden voor een pad in je tuin maken is natuurlijk praktisch: op een eenvoudige manier toegang krijgen tot je tuin, het tuinhek of het tuinterras. Bijvoorbeeld om de containers via de schuttingpoort te kunnen wegbrengen als deze geleegd moeten worden. Verder zijn tuinpaden handig om de tuin goed te kunnen onderhouden. Zonder dat je over het bloemenperk, de planten of de strak afgewerkte groene grasmat hoeft te lopen en de boel vernielt. En ten slotte is een pad in je tuin aanleggen een kwestie van stijl en smaak. Je wilt een tuin creëren die er visueel aantrekkelijk en verzorgd uitziet. Maar hoe pak je de aanleg van je tuinpad slim aan? Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van een fraai pad in je tuin aanleggen? Doe inspiratie op met de vijf onderstaande ideeën voor een tuinpad aanleggen en kies voor jouw favoriete idee om een origineel, praktisch en stijlvol pad in je tuin te maken.

1. Een natuurlijk tuinpad van stenen, schelpen of houtresten

Een gaaf idee voor de aanleg van je tuinpad, is een pad in je tuin maken van kiezelstenen, houtblokjes of schelpen. Deze mogelijkheden zijn alleen al in visueel opzicht aantrekkelijk. Paadjes met stenen, hout of schelpen zien er lekker natuurlijk en ook gezellig uit. Maar ook heeft pad in je tuin aanleggen van kiezelstenen of schelpenmateriaal een praktisch voordeel: regen en vocht trekken snel weg. Na een hoosbui, stortbui of hagelstorm hoef je niet bang te zijn dat er grote plassen water op jouw tuinpad liggen.

2. Houten vlonderplanken

Een pad in je tuin maken van vlonderplanken, al dan niet afgewisseld met kleine stukjes groen, geeft de tuin een enorm elegante en vriendelijke uitstraling. Bij goed onderhoud gaan tuinpaden met planken lang mee. Kies wel voor planken die niet glad worden als het regent, om vervelende glij- en valpartijen te voorkomen. 

3. Een pad in je tuin maken van keien

Wil je een vrolijk tuinpad dat goed bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden als vorst, regen en chemische middelen? Laat dan een tuinpad aanleggen van keitjes. Keistenen zijn letterlijk keigoed: ijzersterk en bestand tegen elk weertype. En in visueel opzicht zorgen ze voor een warme, vrolijke en tijdloze uitstraling. 

4. Staptegels in het gazon

Heb je een groen gazon, dan zijn staptegels ideaal voor de aanleg van je tuinpad. Deze grote tegels kun je eenvoudig in het gazon plaatsen, omdat ze geen speciale fundering nodig hebben. 

5. Kunststof tuinpaden

Een van de meeste recente trends is een kunststof pad in je tuin aanleggen. Kunststof ziet er hypermodern uit en gaat lang mee. Verder kan dit materiaal perfect hergebruikt worden en is daarmee een milieuvriendelijke keuze!

Over de auteur