Appelbomen zijn net zo mooi in bloei als elke sier bloeiende boom, en de bloemen zijn ook nog eens geurig. Maar in tegenstelling tot sierplanten, zullen ze je een heerlijke fruitoogst geven en dus zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een appelboom in de tuin. Daarnaast kan een rij appelbomen de hele zomer en herfst fungeren als een aantrekkelijk privacyscherm dienen, omdat ze volledig doorbladerd zijn. Misschien heb je al een hek, maar ziet het er te kaal uit en wil je het graag aankleden. Dwergvariëteiten van de appel kunnen dienen als de “kleding”, die langs het hek worden geplaatst als leiband. Dwergvariëteiten en semi-dwergvariëteiten zijn betere planten voor leibomen dan standaardappelbomen.

Selectie op klimaat en smaak

Een appelboom kopen is niet meer zo eenvoudig omdat er zoveel varianten zijn. Het beste kun je dan ook naar een expert als Bomendael gaan zodat je goed geïnformeerd wordt. Naast het overwegen van dwergvariëteiten versus standaardvariëteiten, moet je namelijk ook beslissen over de variëteiten van appelbomen die je gaat kweken. Zorg er ook voor zorgen dat je de variëteiten selecteert die het beste groeien in jouw regio. Een expert kan je deze informatie verstrekken. 

Nadat je weet welke soorten appelbomen je kunt kweken, is het de vraag welke je het liefst in de tuin wil hebben. Voor dit deel van het selectieproces van een appelboom kun je op zijn minst gedeeltelijk vertrouwen op je goede oude smaakpapillen. Proef fruit van variëteiten van appelbomen waarvan je denkt dat je ze zou willen hebben voordat je bomen gaat kopen.

Overweeg zowel smaak, dat wil zeggen zoetheid of zuurheid, en textuur want sommigen van ons geven meer om de knapperigheid van het fruit dan om de smaak. Het maakt ook uit hoe je ze gaat eten. Als je er graag taarten van bakt, dan kan dat betekenen dat je andere variëteiten moet kiezen dan je zou kiezen dan wanneer je elke dag een appeltje wil eten.

Ook het kweken van onderhoudsarme planten kan een prioriteit zijn. Ziekteresistente variëteiten van appelbomen kunnen de voorkeur hebben boven variëteiten die moeten worden gespoten. Vier ziekten vallen gewoonlijk appelbomen aan: bacterievuur, appelschurft, cederappelroest en meeldauw. 

Een deel van het plezier van het kweken van appelbomen komt van het dagelijks eten van vers geplukt fruit. Dus in de herfst een geweldige oogst uit je boomgaard halen, is meestal de hoofdreden dat men een appelboom, of meerdere, aanschaft.

Over de auteur