Van decadente ligbedden tot praktische eethoeken, er zijn verschillende manieren om deze zomer het meeste uit je tuin te halen. Uiteraard wil je een stijl zoeken die bij jou en de rest van je tuin en interieur past, maar ook bij jouw levensstijl. Zo kan voor een gezin een picknicktafel met losse banken ideaal zijn, maar wil je als eenpersoonshuishouden misschien juist een tuinbank douglas. Of je nu een lange, weelderige tuin hebt of een binnenplaats ter grootte van een postzegel, er gaat niets boven genieten van je eigen buitenruimte thuis. Met de zomermaanden voor de deur, is het nooit te vroeg om na te denken over hoe je het meeste uit jouw tuin kunt halen… te beginnen met de beste tuinmeubelen!

Van familiebijeenkomsten en dineren in de buitenlucht tot een eenzame koffie halverwege de ochtend buiten, onze tuinen moeten aan al onze behoeften voldoen. Het type tuinmeubilair dat we kiezen, is essentieel om elke buitenruimte beter bruikbaar te maken.

Natuurlijk is er veel om over na te denken, of je nu een gloednieuwe zitmeubel set wil kopen of een paar extra meubelstukken wilt combineren met je bestaande meubels. Voor welk materiaal moet je gaan, welk type meubel past het beste en wat doe je ermee in de niet-zomermaanden? 

Creëer een woonkamer buiten

Omdat onze buitenruimtes vaak worden gebruikt als een verlengstuk van onze huizen, is het geen verrassing dat we ze veranderen in replica’s van de leefruimte die we binnen hebben, klaar voor ons om te socializen of te werken. De manier waarop je de ruimte, en het meubilair dat je kiest, vormgeeft, moet aan verschillende doeleinden kunnen worden aangepast. Om de ultieme buitenhuiskamer te creëren, gebruik je meubels en accessoires die niet traditioneel met buiten worden geassocieerd, zoals stoffering van kussens en dekens. Het toevoegen van verlichting aan de tuin is ook een belangrijk element voor het creëren van een gezellige buitenruimte. Door lampen in een warme toon te gebruiken, creëer je een warme, uitnodigende sfeer in een doorgaans koelere omgeving.

Het gebruik van zitbanken

Ingebouwde banken werken prachtig als je een compacte tuin hebt, maar kleinere ruimtes zijn niet de enige tuinen waarin ze uitblinken… minimalistische lijnen geven deze stijl van zitten een moderne uitstraling en kunnen ook extra opbergruimte bieden als je dat wilt. Overweeg bij het plannen van de zitplaats plantenbakken in de bovenkant van de rugleuning voor planten en struiken, samen met een opklapbaar stoeldeksel om kussens op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn. En vergeet niet ervoor te zorgen dat de zitting zelf diep genoeg is zodat het comfortabel is, of je er nu op zit of ligt!

Vind ruimte voor een bistrotafel

Soms is de plek die ’s ochtends de meeste zon krijgt niet het gebied waar je jouw eet- of bankstel wilt hebben, dus waarom zou je niet een kleine bistrotafel met stoelen toevoegen aan je tuin en deze gebruiken om te ontbijten als de zon opkomt, of een glas wijn aan het eind van de dag?

Bistrosets zijn ook een uitstekende keuze voor kleinere buitenruimtes, wanneer je geen ruimte hebt voor grotere meubels. Een compacte ruimte hoeft je er niet van te weerhouden te investeren in tuinmeubelen. Bistro- en bar sets werken goed, vooral voor het leven in de stad, waar een klein terras of balkon vaker voorkomt!

Over de auteur