Tuinverlichting geeft niet alleen sfeer maar ook een gevoel van bescherming. Een goed verlichte tuin is immers veel minder aantrekkelijk voor dieven. Maar om al die lampen te laten branden is elektriciteit nodig. En dit zie je terug op de energierekening. Gemiddeld omvat verlichting in huis en daarbuiten zo’n 15 tot 20 procent van de totale energiekosten. Gelukkig zijn er alternatieven waarmee je kunt besparen, zoals tuinverlichting op zonne-energie. Zo heb je een verlichte tuin, zonder hier extra voor te betalen.

Energieverbruik tuinverlichting
Er zijn verschillende soorten verlichting die je kunt gebruiken als tuinverlichting. Gloeilampen zijn daarvan nog steeds de grootste energievreters zijn. Die kosten je tientallen euro’s per jaar aan energie. Beter zijn halogeenlampen, omdat die een hoger rendement hebben dan gloeilampen. Maar ook hier geldt dat die niet zo zuinig zijn als spaarlampen en ledlampen. Spaarlampen zijn echter niet altijd geschikt voor buiten en zijn qua energiekosten nog altijd vijf keer zo duur als ledverlichting. Met ledverlichting ben je het goedkoopst uit als het gaat om standaard verlichting en energiebesparing. Bovendien gaat ledverlichting langer mee dan de andere soorten verlichting. Wel is de aanschafprijs hiervan vaak wat hoger.

Tuinverlichting op zonne-energie
Hoewel ledverlichting zeker energiebesparend is, is dit soort verlichting natuurlijk niet gratis. Met tuinverlichting op zonne-energie ben je niks kwijt aan energiekosten. Hierbij gaat het om panelen in de verlichting zelf. Deze kan 25 jaar meegaan. En wanneer je voorzichtig omgaat met de accu, kan die ook zeker 10 tot wel 15 jaar mee. Daarmee bespaar je in de gehele periode, gemiddeld 15 jaar, ten opzichte van traditionele gloeilampen ruim 1.000 euro en ten opzichte van halogeen- en spaarlampen honderden euro’s. De besparing ten opzichte van ledverlichting is met tientallen euro’s het kleinst. 

Gebruik zonne-energie in huis
Je hoeft het gebruik van zonne-energie natuurlijk niet te beperken tot de tuin. Ook in huis kun je op deze manier besparen op het energieverbruik. De meest simpele manier is zogenaamde passieve zonne-energie. Simpelweg: de zon die door de ruiten naar binnen schijnt geeft warmte. Met grote ramen kan de temperatuur in huis flink stijgen. Ook in de winter, zonder dat je de verwarming daarvoor overdag hoeft aan te zetten. Natuurlijk is dit geen duurzame energie want zodra de zon weg is, koelt het snel af. Maar je kunt datzelfde zonlicht wel omzetten in warmte via zonnecollectoren. Die warmte kan ruimtes verwarmen, maar ook water. En dat water kan worden opgeslagen in een zonneboiler. Met zonnepanelen kun je energie opwekken. Hoe efficiënt een zonnepaneel is, hangt af van het soort, maar gemiddeld wordt met een paneel van een vierkante meter 120 kWh aan elektriciteit opgewekt. Het gemiddelde energieverbruik voor een huishoudens ligt jaarlijks rond de 3.500 kWh.

Energie opwekken, terugleveren en terugkrijgen
Meestal zul je met zonnepanelen alleen niet het volledige energieverbruik dekken. Je moet dus ook een energiecontract afsluiten. Verbruik je geen energie van de leverancier, dan krijg je alle kosten hiervan terug aan het eind van het jaar. En lever je daarbij ook nog stroom aan het net, dan ontvang je hiervoor een vergoeding. Wil je energie terugleveren aan het net, dan moet je dit melden bij de netbeheerder en de energieleverancier. In een energievergelijker – althans in sommige – kun je dit aangeven bij het maken van een vergelijking. Je kunt dan aangeven hoeveel energie je opwekt, daar wordt dan rekening mee gehouden bij het berekenen van het voorschotbedrag.

Over de auteur