Zonnepanelen zijn populair en zie je dan ook steeds meer terug op de daken van Nederlandse woonhuizen. Deze populariteit is niet vreemd: de investering in zonnepanelen kan je snel terugverdienen terwijl je ook nog eens je steentje bijdraagt aan een goed milieu. Net als bij de rest van je huis hebben ook zonnepanelen onderhoud nodig. Hoe je dit het beste kunt doen lees je op deze pagina.

Waaruit bestaat het onderhoud van je zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben dan wel onderhoud nodig, positief is dat dit onderhoud in veel gevallen slechts zeer beperkt hoeft te zijn. Dit komt door de manier waarop zonnepanelen worden geproduceerd en geïnstalleerd. Met name de vuilafstotende laag die wordt aangebracht op zonnepanelen zorgt ervoor dat zonnepanelen nagenoeg onderhoudsvrij zijn.

Hoe vaak moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Het onderhoud van zonnepanelen bestaat voornamelijk uit het schoonmaken van de panelen. Hoe vaak je dit moet doen, hangt met name af van de locatie van jouw panelen. Zitten er vaak vogels op die poepen op jouw zonnepanelen, dan zal je deze relatief vaak moeten schoonmaken. Heb je een schuin dak in een omgeving met weinig verkeer en bomen, dan hoef je het misschien wel nooit te doen.

Hoe maak je zonnepanelen het beste schoon?

Het is belangrijk bij het schoonmaken van zonnepanelen dat je zeer voorzichtig te werk gaat. Je wilt namelijk geen krassen in het glas veroorzaken. Krassen zorgen namelijk voor een verminderde opbrengst van jouw zonnepanelen. Je kan zonnepanelen schoonmaken met de tuinslang, een uitgebreide uitleg daarover lees je op wonenvoorjou.nl

Begin met overvloedig water over de zonnepanelen te spuiten. Zo weekt het vuil eerst los. Vervolgens kan je met een zachte doek of spons voorzichtig het meer hardnekkige vuil verwijderen. Gebruik hierbij in ieder geval geen schoonmaakmiddel, omdat dit bijtend kan zijn en de coating van de zonnepanelen kan aantasten. Tenslotte ga je nogmaals de zonnepanelen schoonmaken met de tuinslang, om het losgemaakte vuil ook weg te spoelen.

Kan je zelf je zonnepanelen schoonmaken?

Zoals hierboven beschreven kan je zelf je zonnepanelen schoonmaken met de tuinslang. Dit klinkt echter gemakkelijker dan het in de praktijk zal zijn. Zonnepanelen liggen namelijk vaak op het dak van een woning, waardoor je er lastig bij kunt. Om het schoonmaken te vergemakkelijken kan je gebruikmaken van een telescoopsteel met watertoevoer. Heb je deze niet, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om het schoonmaken uit te laten voeren door een vakspecialist.

Over de auteur