Niet iedereen heeft toegang tot een groot dakterras, maar met onze tips tover je zelfs het kleinste balkon om in een coole plek te zitten en tot rust te komen.

Vanuit je appartement toegang hebben tot een balkon of terras is een zegen, zeker als je in een grote stad woont. Elke seconde die je in de zomer aan het chillen bent op je balkon, kan bijna aanvoelen als een minivakantie. We hebben enkele ontwerpideeën verzameld die ervoor zorgen dat het je favoriete ontmoetingsplek wordt om te genieten van het warme weer. Laat je inspireren door deze tips en laat je creatieve kant de vrije loop!

Maak van je terras of balkon een groene oase

Als je veel planten om je heen hebt, voel je je net iets dichter bij de natuur. Het ophangen van veel kleine planten is een goed idee als je geen zin hebt om met grote, zware potten te sjouwen. Kleine hangende potten zijn dan precies wat je zoekt. Ze zijn ook perfect om delen van je balkon te verbergen die niet zo mooi zijn om naar te kijken, zoals een kale hoek of een grijze muur. Deze opzet op grotere schaal wordt vaak een ‘verticale tuin’ genoemd. Je kunt dit soort bloemen- en plantenbakken ook thuis van hout bouwen.

Mediterrane planten zoals salie, tijm, rozemarijn en lavendel, maar ook klassieke bloemsoorten zoals geraniums, petunia’s en madeliefjes zijn ideaal voor zonnige balkons en terrassen. Fuchsia’s zijn meer geschikt voor schaduwrijke hoeken, omdat ze ook zonder veel zon goed overleven.

Stel stijlvol terrasmeubilair samen

Je hebt een paar tuinmeubelen nodig als je je terras wilt gebruiken als verlengstuk van je woning. Je hebt een breed scala aan opties tot je beschikking, maar meubels gemaakt van pallets zijn waarschijnlijk de juiste keuze als je een beetje handig bent. Tafels en banken van pallets zijn erg trendy geworden. Ga gewoon naar je lokale doe-het-zelfzaak om een ​​paar standaard pallets te halen, het enige wat je hoeft te doen is ze in elkaar te schroeven. Voeg een paar grote kussens of een tafelblad toe, en voilà! Je hebt een chique meubelstuk voor jezelf.

Met een beetje vakmanschap en creativiteit kun je je palletmeubelcollectie uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld jouw eigen rugleuning maken van eenvoudige materialen en een loungestoel ontwerpen van twee pallets voor op je balkon. Heb je wat opbergruimte nodig, dan maak je in een handomdraai ook praktische lades voor standaard europallets. Deze lades kunnen ook op hun kop worden gezet en dienen als bijzettafeltje voor je boek of een verfrissend drankje tijdens het zonnebaden. En met eenvoudige houten planken of wijnkisten kun je ook fantastische balkonmeubels maken.

balkon een heerlijke plek met deze ideeën

Installeer praktische rekken

Pallets hoeven niet altijd op de grond te worden geplaatst. Heb je er ooit aan gedacht om ze aan de muur te hangen? Zo tover je ze in een oogwenk om tot een handige doe-het-zelf kast. Om hem als opbergruimte te gebruiken hoef je alleen maar een paar montageplanken van onderaf vast te schroeven. Door kleine aanpassingen te doen, zoals het toevoegen van houten bakjes of haken, kun je de stellingkast flexibel afstemmen op jouw wensen. Schuur het op, schilder het en personaliseer het, the sky is the limit!

Hang wat creatieve verlichting op

Sfeerverlichting is een must als je ook ’s avonds van je terras wilt genieten. Vooral gloeilampen op zonne-energie zijn momenteel erg populair. Je kunt deze eenvoudig online bestellen of halen bij een bouwmarkt. Het mooie is dat je ze overal kunt ophangen zonder dat je met een wirwar van kabels hoeft te worstelen. Een ander pluspunt is dat ze meestal niet veel zonlicht nodig hebben om op te laden en later in het donker op te lichten.

Zorg voor het juiste kleurenschema

Het belang van het behouden van een samenhangend kleurenschema voor een balkon met bloemen en meubels kan niet genoeg worden benadrukt. Kleuren drukken niet alleen een sfeer uit, maar geven ook structuur aan en verdelen ruimtes en vlakken. Felle kleuren zijn bijvoorbeeld perfect voor kleine tuinen en balkons, omdat ze kleine oppervlakken groter doen lijken. Donkere kleuren hebben het tegenovergestelde effect.

Felle kleuren kunnen ook een grote impact hebben. Groene vlakken op een terras werken rustgevend en zijn ideaal als achtergrondkleur. Geel, rood en blauw stralen meer, waardoor ze perfect zijn om een ​​statement te maken. Maar denk altijd goed na over welke kleuren je wilt combineren en voorkom dat je felle kleuren zomaar bij elkaar zet. Kleurovergangen of kleurfamilies zorgen meestal voor een meer harmonieuze sfeer. Hebben we je kunnen inspireren? Dan is het tijd om aan de slag te gaan en je nieuwe balkon of terras te gaan inrichten! 

Over de auteur