Tegenwoordig houdt iedereen van een tuin waarin de privacy gewaarborgd wordt. Vroeger werd er nog een coniferenhaag geplaatst om vervolgens jarenlang te wachten totdat deze dichtgegroeid was. Daar hebben we nu meestal niet meer de tijd en het geduld voor. Men wil een afscheiding die snel staat maar die er wel mooi en natuurlijk uitziet. Er zijn verschillende afscheidingen die voldoen aan deze eisen. Zo voldoen ook heidematten aan deze eisen.

Wat zijn heidematten?

Heidematten zijn zeer geschikt als schutting en ze zijn goedkoop en multifunctioneel. Zo kan je ze laten begroeien met klimop of ze juist niet laten begroeien zodat ze een mooi contrast vormen met de groene omgeving. Heidematten bieden veel privacy. Wanneer de matten worden begroeid met klimplanten zullen deze op den duur op een natuurlijk manier oplossen en zijn ze door alle planten niet meer zichtbaar. Heidematten kun je, wanneer ze niet begroeid zijn, ook voor andere doeleinden gebruiken zoals als muurbekleding, privacydoek, bekleding van compostbakken of balkonbekleding.

Waar bestaan heidematten uit?

De matten worden meestal gemaakt van jonge Dopheide, maar er worden soms ook andere heidesoorten gebruikt. De heideplant wordt met ijzerdaad op een verticale manier gevlochten en zo ontstaat er een dikke schutting. Heidematten worden niet behandeld tegen schimmels, vocht of ongedierte en zijn 100% natuurlijk.

Levensduur

De levensduur van heidematten is ongeveer vijf tot zes jaar, afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste is de levensduur van droge matten het langst, daarom moeten de matten ook een stukje boven de grond bevestigd worden. Daarnaast moeten ze wel stevig aan de ondergrond bevestigd worden want anders kan de wind er vat op krijgen. Als laatste zijn deze matten erg populair bij vogels. Deze gebruiken dan ook vaak de dunne takjes als nestmateriaal. Dit kan er voor zorgen dat in loop der jaren de bovenkant van de matten wat dunner wordt.

heidematten in je tuin

Plaatsing

Heidematten kun je met ijzerdraad aan de grond bevestigen. Er is wel een andere schutting of een frame nodig om de matten aan vast te maken. Je kunt heel makkelijk op maat maken met een kniptang en een snoeischaar.

Voor wat voor soort mat moet ik kiezen?

Wanneer je de mat wil laten begroeien kun je het beste voor een wat goedkopere heidemat gaan, want door de begroeiing verdwijnt de mat op den duur helemaal. Houd er wel rekening mee dat dunnere heidematten over het algemeen wat minder privacy bieden. Wanneer je niet van plan bent om de mat te laten begroeien kun je het beste voor een wat dikkere, duurdere variant gaan zodat de privacy vanaf het begin gewaarborgd is.

Over de auteur