Geotextiel mag dan wel een buitenaards woord lijken, het is wel degelijk een materiaal dat vaak gebruikt wordt in de bouw- en milieusector, én bij tuinonderhoud. Het gaat eigenlijk om doorlaatbare soorten textiel die in combinatie met een bepaalde ondergrond worden gebruikt. Vaak past men ze toe in wegenbouwkundige situaties, tuinen of in de waterbouw. Wat meer informatie over geotextielen en wat ze zoal inhouden is zeker en vast interessant.

Alles over geotextielen

Geotextielen zijn een overkoepelende naam voor verschillende soorten doorlaatbare textielen, en ze kunnen doorgaans in volgende categorieën onderverdeeld worden.

– Geweven geotextielen

– Niet-geweven geotextielen

– Gebreide geotextielen

Meestal worden een vaste groep materialen gebruikt om de textielen te weven, waaronder polyester en polypropeen. Ook andere varianten worden echter vaak gebruikt, waaronder nylon, polyetheen en glasvezel. In sommige beperkte gevallen worden natuurlijke materialen zoals kokos, hennep en jute eveneens toegepast, maar enkel als er nood is aan een geotextiel dat biologisch afbreekbaar is.

De functies en eigenschappen van geotextiel

Geotextiel wordt wijdverspreid gebruikt in tal van sectoren, en dat heeft zo zijn redenen. De eigenschappen en functies van dit textiel maken het het perfecte materiaal voor tal van doeleinden. Een kort overzicht:

  1. Waterdoorlaatbaarheid

Dergelijke textielen laten water door, waardoor ze ideaal zijn om te gebruiken als drainagemateriaal, of filter- en scheidingsmateriaal.

  1. Capillaire werking

De capillaire eigenschappen van geotextiel maken het geschikt voor situaties waarin tegen de zwaartekracht ingewerkt moet worden met water.

  1. Beschermende werking

Geotextielen zijn dan wel flexibel en waterdoorlatend, ze zijn doorgaans wel erg sterk en duurzaam. Daarom worden ze dan ook gebruikt om zware lasten op te vangen, of als beschermingslaag. Ook voor de verpakking van delicate objecten verlenen ze zich perfect.

Het spreekt voor zich dat de eigenschappen en functies grotendeels afhankelijk zijn van het soort textiel. Doorgaans wordt elk materiaal specifiek voor een bepaald doel ontwikkeld, waardoor ze bijvoorbeeld extra stevig of extra waterdoorlatend zijn.

De meerwaarde van geotextielen in de tuin

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk wat de voordelen van egotextiel zijn, maar hoe is dat nu van toepassing in de woon- en tuinwereld? Dergelijk textiel is perfect als basis voor bijvoorbeeld aarde waarin je bloemen en planten wilt telen.

Ook wordt dergelijk geotextiel gebruikt als bodem van bijvoorbeeld een vijvertje in de tuin; op die manier is de basis van de vijver goed beschermd, ietwat verstevigd en betekent het toch geen bedreiging voor de fauna – vooral als er gekozen wordt voor biologisch afbreekbare materialen. Kortom, geotextiel is een van de beste materialen die men kan gebruiken voor de inrichting van de tuin!            

 

Over de auteur