In een ideale tuin ligt het gazon er altijd keurig bij. Het ziet er altijd voldoende groen en fris uit, zelfs als het gazon in een schaduwrijke plek ligt. De praktijk is helaas weerbarstiger. Om je gazon groen en fris te houden, dien je het regelmatig te maaien. Vooral in het hoogseizoen, ontkom je niet aan één tot twee keer per week maaien. Daarnaast moet een gazon bemest worden en vallen er vaak kale plekken in die dan weer ingezaaid moeten worden. Toch is het mogelijk om altijd onder alle omstandigheden een mooi groen gazon te hebben. Je moet dan kunstgras leggen.

Zelf kunstgras leggen?

De vraag dringt zich dan gelijk op: kan ik zelf ook kunstgras leggen? Ja dat kan. Je moet alleen een beetje inlezen hoe je precies te werk moet gaan, maar zelf een fraai gazon van kunstgras leggen kun je gemakkelijk zelf doen. Voor diegene die echt niet handig is, kan gebruik maken van de legservice van een professional. Kijk hiervoor eens naar kunstgras laten leggen door Grasexpert. Je hebt dan de garantie dat je kunstgras op vakkundige wijze gelegd wordt.

Hoe te werk gaan?

Zelf kunstgras leggen gaat in een aantal stappen. Wanneer je deze stappen goed volgt, krijg je als eindresultaat een strak gelegde groene gazon waar je geen onderhoud meer aan hebt.

De ondergrond
Een strak gelegde gazon van kunstgras begint met goede ondergrond die stabiel is en goed kan draineren. Graaf daarom op de plek waar je je kunstgras gaat leggen zo’n 5 centimeter af en vul het met een witte stabilisatiezand. Daarna goed egaliseren en aantrillen. Met een lat en een waterpas, zorg je ervoor dat de grond goed uitgevlakt wordt. Om de stevigheid van de ondergrond te garanderen en onkruid te voorkomen moet je nu een onderdoek aanleggen. Er zijn hier diverse onderdoeken voor geschikt, zoals geotextiel of een drukverdeeldoek. Een drainagedoek is ook geschikt en zorgt voor een optimale drainage onder je gazon.

Kunstgras leggen
Nu kun je beginnen met het uitrollen van het kunstgras. Let heel goed op de naden. Snijdt enkele centimeters van de naden zodat de naden netjes op elkaar aansluiten en houdt minimaal 2 millimeter ruimte tussen de naden over. Breng daarna de lijmband onder de naden aan. Breng de naden weer terug en druk goed aan. Na ongeveer een uur is de lijm uitgehard en kun je de naden nogmaals stevig tegen elkaar aandrukken.

Afwerking
Wanneer de lijm goed is uitgehard kun je de kanten gaan afwerken. Snij daarom het kunstgras wat over de kanten ligt weg, maar houdt wel 1 of 2 centimeter over, voor als het gras eventueel nog gaat krimpen. Plaats aan de zijkanten om elke meter tot anderhalve meter een kunstgraspen. Ga met een harde borstel over je kunstgras heen tegen de vleug in. Op deze manier zullen de sprieten rechtop gaan staan. Voor betere stabiliteit kun je nu nog instrooizand over je gazon strooien.

Over de auteur