Wanneer je de woning wilt beveiligen met camerabewaking kun je kiezen uit producten met of zonder draad. Een bewakingscamera met draad kan een goede keuze zijn wanneer je reeds in het bezit bent van kabels of kabelgoten, of wanneer je op zoek bent naar exclusief lokale beveiliging. Voor particuliere woningen zal het installeren van een IP camera die draadloos werkt in de meeste gevallen de beste optie zijn. Naast de verschillen in hardware moet je ook rekening houden met de IP camera software. Naast algemene programma’s die met meerdere beveiligingscamera’s werken, wordt er standaard ook software meegeleverd. En die kan veel invloed hebben op de bediening en de mogelijkheden. Op deze pagina bekijken we de voornaamste functies om rekening mee te houden bij aanschaf van een draadloze IP camera.

Hoe werkt een draadloze IP camera?

Laten we beginnen met het feit dat de meeste draadloze camera’s toch aangesloten moeten worden op het lichtnet, er is dus toch een draad nodig. Er zijn enkele uitzonderingen, camera’s met een ingebouwde accu voor normaal gebruik of als backup bij stroomuitval, maar in de meeste gevallen zal er een stroomvoorziening nodig zijn. Een IP camera is draadloos wat betreft de overdracht van data, de beelden worden via het wifi netwerk in huis verzonden naar een uniek IP adres online. Dat maakt de beelden overal toegankelijk, ook buiten het thuisnetwerk. Zolang je beschikt over de juiste login gegevens kun je met je eigen smartphone of met een vaste computer in Australië de beelden van de bewakingscamera in Antwerpen bekijken.

Welke IP camera software installeren?

Voorheen was camerabewaking technisch gezien een eenvoudig proces; er is een camera, die geeft beelden door die worden opgeslagen op een recorder. Deze beelden kunnen ook live worden bekeken. De verschillen zaten vooral in de kwaliteit van de lens, de behuizing en de kijkhoek. Bij moderne camerabewaking speelt de IP camera software een belangrijke rol. De app bepaalt de functionaliteit van het apparaat, met geavanceerde beeldbewerking kunnen beelden geanalyseerd worden, het is mogelijk digitaal in te zoomen en de wijze waarop alarmering plaatsvindt kan tot in het kleinste detail ingesteld worden.

Er zijn ook derde-partij applicaties, dat zijn programma’s die niet door de fabrikant zelf zijn ontwikkeld maar wel werken met diverse toestellen. Deze apps kunnen functionaliteit toevoegen die niet aanwezig is in de officiële app. Daar staat tegenover dat er vaak ook beperkingen zijn, de fabrikant heeft doorgaans meer mogelijkheden om de hardware in de camera aan te sturen. Ook is het niet altijd gegarandeerd dat externe applicaties onderhouden worden en veilig zijn. Tenzij je voor een specifieke toepassing externe software nodig hebt kun je beter de bijgeleverde apps gebruiken. Deze worden door de bekende fabrikanten doorgaans onderhouden, ook worden er regelmatig nieuwe features toegevoegd en mogelijke veiligheidslekken gedicht.

Is software belangrijker dan hardware?

Bij camerabewaking gaan hardware en software eigenlijk hand in hand. De kwaliteit en functionaliteit van de hardware is van belang, de IP camera software zorgt ervoor dat je het maximale uit het apparaat kunt halen. Voor beveiliging is accurate detectie van groot belang, de Somfy app is bijvoorbeeld in staat om mensen van dieren te onderscheiden. Dat kan erg handig zijn, het voorkomt onnodige meldingen wanneer er een hond door de tuin loopt. Hier zijn enkele zaken om op de letten bij de keuze voor camerabewaking:

  • Besturing via een app voor smartphone of tablet.
  • Beelden online terugkijken via een PC browser.
  • Accurate detectie van beweging.
  • Na detectie direct push notificaties via de app.
  • Bij voorkeur ook livestreaming om direct de situatie te bekijken.

Camerabewaking is meer dan een camera met lens

Er zijn ook andere detectiemethoden. Met sensoren is het bijvoorbeeld mogelijk om bij het openen van een raam of het forceren van deur direct de opname in gang te zetten. Via een Somfy domotica installatie kan bij detectie de verlichting ingeschakeld worden om inbrekers te verjagen. Naast een alarmsignaal zou je ook de muziekinstallatie kunnen inschakelen met “Bad boys, bad boys whatcha gonna do, whatcha gonna do when they come for you…”. Dat verjaagt de criminelen en het is wat vriendelijker naar de buren toe.

Meer mogelijkheden binnen een smart home

Wanneer je beschikt over een smart home systeem, is het dus mogelijk om andere apparaten te koppelen aan de beveiligingscamera. Daarmee zullen er ook meer opties voor de bediening mogelijk zijn. Wanneer de standaard IP camera software niet werkt met andere producten is het soms mogelijk om met een tool zoals “If This Then That” de apparaten toch met elkaar te laten communiceren. Kies bij voorkeur voor een IP camera die draadloos werkt en te koppelen is aan andere slimme apparatuur.

Bron: https://shop.somfy.be/ip-camera

Over de auteur