Heb jij de afgelopen zomer ook alleen maar in je tuin gezeten? Nu de koudere dagen zijn aangebroken, kan het zijn dat je een beetje heimwee hebt naar het warme weer. Misschien laat je het nu voor wat het is en geef je je tuin in het voorjaar weer wat tijd en aandacht. Maar dat de temperatuur is gedaald en de dagen korter zijn, betekent natuurlijk niet dat je tuin eronder hoeft te lijden. Met een beetje creativiteit en wat inzet kun je van je tuin een gezellig winterverblijf maken dat je nooit meer wilt verlaten. Zodat je misschien in de zomer zelfs je wintertuin mist! Hier zijn 5 x tips om je op weg te helpen.

Een comfortabele loungeset

Dat het buiten koud is, betekent niet dat je het comfort van je huis niet in je tuin kunt brengen. Zet een paar mooie meubels buiten, zoals een bank of een loungeset voor in de tuin. Kleed het aan met wat dekens en kussens en je tuin is meteen een stuk gezelliger. Voeg een paar kaarsen toe en je hebt een fijne plek gecreëerd om buiten te zitten. 

Priklichtjes

Een eenvoudige manier om je tuin gezelliger te maken is door wat warmte toe te voegen met verlichting. Je hebt niets bijzonders nodig. Alleen een paar lichtsnoeren (priklichtjes) of lantaarns op zonne-energie. Je kunt zelfs wat goedkope lampjes kopen en er zelfgemaakte lantaarns van maken. Tover oude augurkenpotten of ‘Mason Jars’ om tot mooie tuinverlichting. Dit zorgt voor een prettige sfeer en is ook nog eens een leuk DIY project!

Een buitenhaard of vuurschaal

Niets is zo gezellig als rond een vuur zitten met vrienden of familie, dus waarom zorg je niet voor een vuurplaats in je tuin? Je kan zelf een buitenhaard maken met stenen, maar je kan natuurlijk ook gewoon een vuurschaal of vuurkorf kopen. 

Winterse bloemen

Ga op zoek naar bloemen en planten die in de hele winter door kunnen bloeien. Dit zijn planten die het hele jaar door hun bladeren (en naalden) houden, wat betekent dat ze in het holst van de winter wat kleur aan je tuin kunnen geven. Niet alleen maken ze je tuin mooier in de winter, maar ze zorgen ook voor wat extra privacy.

Tuinieren in een kas

Als je echt serieus werk van het tuinieren wilt maken en in de winter niet wil stoppen met deze fijne hobby, dan kun je een kas aanschaffen. Kassen bieden beschutting tegen alle weersomstandigheden en laten toch voldoende zonlicht binnen om planten te laten groeien. Zo kun je zelfs midden in de winter kruiden, groenten en bloemen kweken! Hoewel ze duur lijken, kunnen kassen je op de lange termijn geld besparen, omdat je in het voorjaar minder planten hoeft te kopen.

Over de auteur