Mensen met huisdieren die ook plantenliefhebbers zijn, moeten de kamerplanten kennen die als veilig voor honden en katten worden beschouwd. Of het nu kattenkwaad is of nieuwsgierigheid, honden en katten kunnen in de verleiding komen om aan kamerplanten te kauwen en te consumeren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdiervriendelijke planten in huis hebt. Natuurlijk, in het belang van de planten en huisdieren, wil je alle kamerplanten buiten het bereik van de huisdieren houden. Maar omdat sommige kamerplanten giftig zijn voor katten en honden, is het verstandig om elke plant die je koopt te onderzoeken voor een goede gemoedsrust als jouw huisdier toevallig op de bladeren of wortels van een plant kauwt. Hier zijn enkele prachtige niet-giftige kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden. 

Afrikaanse viooltjes (Saintpaulia) 

Afrikaanse viooltjes zijn een van de meest populaire bloeiende veilige kamerplanten voor huisdieren. Er is ook veel vraag naar omdat ze bloeien bij weinig licht en gedijen in omgevingsomstandigheden die mensen prettig vinden: gematigde temperaturen en gemiddelde luchtvochtigheid. Kies een grondvrije potmix en gebruik een uitgebalanceerde meststof voor de beste gezondheid. Houd er rekening mee dat hoewel de bladeren en bloemen niet giftig zijn voor huisdieren, de kunstmest die je kiest door de plant wordt opgenomen en mogelijk schade kan aanrichten als je huisdier een deel van de plant inslikt. Dus als jouw kat of hond graag een hap neemt van de kamerplanten, zoek dan een niet-giftige of natuurlijke meststof om te gebruiken voor jouw Afrikaanse viooltjes. 

Saintpaulia

Babytranenplant (Soleirolia soleirolii) 

Soleirolia soleirolii voegt karakter toe aan terraria, kleine hangende manden en als een begeleidende plant rond de basis van kamerbomen. Babytranenplanten bedekken de grond en kunnen huisdieren ontmoedigen die graag in kamerplanten graven. 

Soleirolia soleirolii

Chinese geldplant (Pilea peperomioides) 

Deze gemakkelijke binnenplant maakt deel uit van de brandnetelfamilie (Urticaceae), maar is een veilige keuze voor huizen met katten of honden. Het handelsmerk zijn de ronde, vlezige bladeren in levendig groen. Idealiter plaats je hem op een plek in je huis die helder, indirect licht ontvangt, maar hij kan ook overleven in omstandigheden met matig tot weinig licht. Als het gaat om water geven, doe dit dan niet vaak maar diep. Tussen de gietsessies door moet de grond uitdrogen. De schijfachtige bladeren van de plant geven je een indicatie als je te lang geen water hebt gegeven omdat ze gaan hangen. 

Pilea peperomioides

Bananenboom (Musa) 

De grote huisdiervriendelijke bananenboom (Musa spp.) dient als een dramatische accentplant en groeit tot een hoogte van 1,5 meter of meer, hoewel dwergvariëteiten veel kleiner blijven. Een centrale stengel splitst zich in lange, brede bladeren die soms in de tropische keuken worden gebruikt om voedsel te stomen of te serveren. Veilig genoeg om menselijke voeding te serveren, het is geen grote verrassing dat deze plant als niet-toxisch wordt vermeld, waardoor het een veilige kamerplant is voor katten en honden. Deze tropische kamerplant heeft omstandigheden nodig die zijn natuurlijke habitat nabootsen om te kunnen gedijen. Concreet moet je de bananenboom voorzien van rijke grond, fel licht en regelmatig water geven. En terwijl honden en katten bananen als traktatie kunnen eten, reken niet op de bananenboom als eetbron, want bomen die binnenshuis worden gehouden, produceren zelden fruit.

bananenplant

Echeveria (Echeveria) 

Dit type vetplant is een veilige keuze als je je huis deelt met honden of katten, omdat het niet giftig is. De echeveria-plant groeit dikke rozetten, variërend in kleur van groenachtig zilver tot blauwgroen of zelfs lila getint. Net als andere vetplanten hoef je er niet veel tijd in te investeren, maar moet je hem op een plek zetten die elke dag minimaal 4 tot 6 uur zon krijgt. Geef water als de grond helemaal droog is; meestal elke 1 tot 2 weken. Deze plant zal dood gaan als hij te veel water krijgt, maar hij gedijt ook niet goed bij langdurige periodes van droogte. 

Echeveria

Gloxinia (Sinningia speciosa) 

Gloxinia-hybriden zijn een compacte, bloeiende kamerplant met een hoogte tussen zes en tien centimeter. Hij ziet er geweldig uit als enkele plant op een plantenstandaard of als pronkstuk voor je eettafel. Welke plek je ook kiest, onthoud dat het een plant is met weinig licht en uit het helder, direct licht moet worden gehouden.Je moet ze regelmatig water geven; de grond moet tijdens de groeiperiode vochtig worden gehouden. Het zal uiteindelijk zijn bloembladen en bladeren laten vallen. Als je op zoek bent naar een bloeiende kamerplant die hond- en katveilig is, dan is gloxinia een ideale keuze. De dikke, gegolfde bladeren en enkele of dubbele bloemen (vaak gezien in wit, rood, roze, lavendel, paars of blauw) zijn niet giftig voor honden en katten. Omdat de meeste van deze planten Sinningia speciosa hybriden zijn, is er een grote variatie in de vorm en kleuren van de bloemen. De planten worden vaak als cadeau verkocht en hebben een bloeicyclus gevolgd door een rustperiode. 

Sinningia speciosa

Over de auteur