Een kettingzaag is één van de fijnste stukken gereedschap om bomen een goede vorm te geven. Vooral als er sprake is van achterstallig onderhoud kunnen met een kettingzaag dikke takken worden gesnoeid. In de jaren na die forse snoeibeurt is het voldoende om af en toe met een kleine takkenschaar de ongewenste takken te verwijderen. Maar er zijn meer toepassingen voor een kettingzaag. Helaas heeft dat soms te maken met stormschade, dus als een boom is omgewaaid en de rommel opgeruimd moet worden. Een kettingzaag wordt echter in verreweg de meeste gevallen gebruikt voor het op maat zagen van houtblokken voor de open haard.

Soorten kettingzaag

Een kettingzaag bestaat uit een ketting met scherpe punten, die ronddraait op een metalen blad, aangedreven door een motor. De ketting loopt door een reservoir met olie, zodat hij soepel blijft. De motor in een kettingzaag bepaalt de kracht van het gereedschap. De sterkste soort kettingzaag heeft een benzinemotor. Dat zijn apparaten die veel wegen en veel lawaai maken. Ze worden vooral door professionals gebruikt. Voor gebruik thuis wordt vaak een elektrische kettingzaag gebruikt. In veel gevallen is een accu dan de energiebron. Ook met zo’n zaag kunnen dikke stammen en takken worden doorgezaagd.

Bladeren opruimen

In de afgelopen jaren is de bladblazer accu een bijzonder populair stuk gereedschap geworden. Vrijwel in elk huishouden met een tuin kun je wel zo’n apparaat vinden. Dat is niet zo vreemd, want het werken met een bladblazer accu is leuk werk. Met een krachtige luchtstroom worden bladeren en andere rommel op en hoop geblazen, zodat het gemakkelijk kan worden afgevoerd. Dat gaat veel sneller dan met een hark of een bezem. De bladblazer accu heeft voldoende capaciteit om een middelgrote tuin aan het eind van de zomer in één keer schoon te blazen.

De voordelen van een bladblazer accu

Bladblazers zijn er behalve met een accu ook met een benzinemotor en met een elektrische motor die met een snoer op het lichtnet wordt aangesloten. Het voordeel van de elektrische typen is, dat die minder zwaar zijn dan die met een benzinemotor, en dat ze veel minder lawaai maken. De bladblazer accu heeft als extra aantrekkelijke eigenschap, dat je er heel flexibel mee kunt werken. Bij een bladblazer accu heb je geen last van een elektrische snoer die overal achter kan blijven zitten, in de knoop kan raken, of net te kort is om de hele tuin schoon te blazen.

Over de auteur