Tijdens een grote opruimactie in huis ben je geneigd om veel spullen een enkele reis richting vuilstort te geven. Heb je echter een tuin, dan kun je veel van deze dingen wellicht recyclen. Kwestie van een beetje creatief zijn en je fantasie gebruiken. We noemen een aantal voorbeelden ter inspiratie. Weggooien kan altijd nog, is het motto. 

Elektrische apparaten en ijzerwaren

Kijk met een duurzame maar kritische blik naar oude apparaten. Functioneren ze echt niet meer, dan kunnen ze grotendeels weg. De echte knutselaar stript ze om de diverse ijzerwaren in een vergaarbak te bewaren voor hergebruik, en niet alleen de schroeven en bouten. De kneedhaken van een kapotte mixer kun je op de boormachine zetten om cement te mengen, met de stroomkabel bind je planten op. Een ovenrooster hang je aan de muur als rek voor gereedschap. Heb je een oude, smoezelige koelkast? Zet hem in de schuur en bewaar hier verpakte producten in. Verbruikt hij (te) veel energie, sluit hem dan alleen aan tijdens tuinfeestjes. 

Hout en glas voor de moestuin

Van glasplaten maak je een kas om groenten en kruiden op te kweken. Met een oud aquarium ben je dan natuurlijk snel klaar. Heb je veel hout liggen, dan is het in elkaar zetten van een moestuinbak geen hogere wiskunde: met een glasplaat erbovenop doet bijvoorbeeld basilicum het hierin erg goed, en kunnen slakken er niet bij. Met grotere stukken hout maak je tuinmeubels. Menig hobbyist zal het je op het hart drukken: (oud) hout is goud! Nog een tip: bekleed de binnenkant van zo’n bak met een aantal plastic boodschappentassen, iedereen heeft daar nog wel een voorraadje van. Van een restant pvc-buizen kun je zelfs een sproeisysteem in elkaar flansen, google maar hoe!

Meubilair, huisraad en kampeerspullen voor diverse doeleinden

Verweerde (stelling)kasten van nephout (MDF, fineer) doen het prima in je schuur als opbergruimte. Spiegels hang je bij het terras voor een ruimtelijk effect. Oude teilen en emmers, mits niet lek, zijn bruikbaar voor talloze doeleinden. Pannen, vergieten en zelfs toiletpotten doen het leuk als bloempotten. En dan die verouderde kampeerspullen! Beschimmelde tentdoeken gaan in de was en tover je op de naaimachine om tot schaduwdoeken. Je zet ze eventueel vast met de scheerlijnen en haringen, die je sowieso nooit moet weggooien. 

Meer inspiratie

Tik termen als ‘recyclen’ en ‘hergebruiken’ in op YouTube en Pinterest en je komt de wonderlijkste creaties tegen. Zo wordt een verzameling flessen en autobanden niet langer een berg afval, maar een voorraad bouwstenen: kijk in deze aflevering van Floortje naar het einde van de wereld maar hoe een Engelsman er een compleet huis mee bouwde.

Over de auteur