Het grote voordeel van kunstgras is dat als het eenmaal ligt je er nauwelijks nog onderhoud aan hebt en toch een mooi groen gazon houdt. Ook als het in de zomer heet weer is en de meeste gazons bruin kleuren, ben jij verzekerd van altijd een fris groen gazon. Je kunt de hele zomer je zwembad op het gazon laten staan zonder dat het gras eronder bruin wordt en kinderen kunnen onbeperkt ravotten op een kunstgras gazon. Kijk op Top Kunstgras welk soort kunstgras het meest geschikt is voor jouw tuin. Maar hoe zit het eigenlijk met kunstgras in de winter? Moet kunstgras in de winter nog speciaal behandeld worden en blijft kunstgras in de winter net zo mooi als in de zomer?

In de winter kunstgras laten leggen

Een normaal gazon kan in de winter niet gelegd worden. Dit geldt niet met kunstgras. Kunstgras kan in principe in elk seizoen worden aangelegd, dus ook in de winter. Ziet jouw gazon er na de zomer niet meer uit en blijkt in de winter dat het niet meer goed komt met je gazon, dan kun je dus direct beslissen om als alternatief kunstgras te leggen. Wel moet je in de winter rekening houden met enkele zaken waar je in de lente en zomer geen last van hebt. Het betreft vooral de ondergrond waar je op moet letten. Bij vrieskou wordt de grond hard en dan kan het lastig zijn om de ondergrond af te graven en te egaliseren. In een natte winter kan de ondergrond juist te nat en te modderig zijn. Kunstgras zelf kan in de winter stijf worden en daardoor lastiger op maat te snijden. Als je dus kunstgras in winter wilt leggen, let dan vooral op de weersomstandigheden op dat moment.

Onderhoud in de winter

In de winter heeft kunstgras geen onderhoud nodig. Wel zijn er weersomstandigheden die de staat van het gras kunnen beïnvloeden en waar je rekening mee moet houden. Kunstgras is goed bestand tegen sneeuw en hoef je dan ook niet noodzakelijkerwijs te verwijderen. Ook nu is de ondergrond erg belangrijk. Als sneeuw smelt is een goede drainage noodzakelijk zodat smeltwater goed afgevoerd wordt. Belast kunstgras in de winter ook niet te zwaar en helemaal niet als het gevroren heeft. De kunststof grassprieten worden tijdens het vriezen harder en als je het gras dan belast kunnen de sprieten breken. Over bevroren kunstgras lopen is daarom geen aanrader. Wanneer er veel blad op je gazon ligt, verwijder dit dan op tijd. Als er een pak sneeuw overheen komt, dan kan het lastiger zijn om nadien te verwijderen. Dit zijn geen groten onderhoudswerkzaamheden en ook in de winter is een gazon van kunstgras dus vrijwel onderhoudsloos.

Over de auteur