Als je een kleine tuin hebt, denk je misschien dat je beperkt bent in wat je daarmee kunt doen. Er zijn echter een heleboel prachtige en creatieve kleine tuin ideeen om zelfs het kleinste perceel te transformeren tot een fijne plek. Kleine ruimtes vergen misschien wat meer aandacht dan grotere, maar ze hebben tal van voordelen. Om te beginnen dwingt het je om wat inventiever te zijn, wat vaak kan resulteren in mooie oplossingen. Het andere grote pluspunt is dat ze door hun grootte vaak heerlijk onderhoudsarm zijn. Lees dan ook snel verder voor inspiratie voor een kleine tuin!

Of je nu een indrukwekkende balkon tuin wil creëren, buitenmeubels in een binnenplaats wilt zetten of een perceel wilt vullen met groen, hieronder vind je tuinideeën om je te inspireren.

Denk verticaal

Bespaar kostbare vierkante meters door alles van de grond te halen. Als je een muur of een sterke schutting ter beschikking hebt, is dit de ideale plek om een ​​slank rek tegenaan te bevestigen. Je kunt dit ook zelf maken door pallets te gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken om potplanten uit te stallen, kleinere tuin accessoires te bewaren en om te gebruiken als een plek om je drankje op te zetten of je hoed aan te hangen.

Hergebruik een oude trapladder voor planten

Ook dit is een manier om potten en plantenbakken van de grond te halen. Door ze op de treden van een trapladder te plaatsen, maak je de ruimte eronder vrij voor meer groen. Het doorleefde uiterlijk van een oude houten ladder geeft ook een rustieke charme aan de tuin.

Ga voor variatie

Laat je niet verleiden om alleen kleine planten te planten, omdat deze de ruimte van een kleine tuin alleen maar benadrukken. Gebruik in plaats daarvan verschillende maten om vorm en variatie te creëren. Kies bij het planten van heesters voor grotere exemplaren, maar ga niet voor zeer dichte variëteiten, omdat deze eruit zullen zien alsof ze meer ruimte innemen dan ze doen. Als je een boom wilt, kies dan voor meerstammige bomen die lichter lijken.

Haal het meeste uit een terras

Patio’s smeken er gewoon om om opgefleurd te worden. Blaas een sombere buitenruimte nieuw leven in door witgekalkt metselwerk en verfrissend verweerd hout te gebruiken. Creëer een vrolijke festivalsfeer door een stapel kussens toe te voegen in felle kleuren. Dit zal niet alleen vreugde brengen, maar de kleuraccenten tegen een witte achtergrond geven de ruimte de illusie groter te zijn dan deze in werkelijkheid is. Kies iets kleinere banken en vloerkleden dan normaal om dit effect te versterken.

Creëer een gelaagde look

Lagen voegen de illusie van diepte toe. Combineer zowel verhoogde plantenbedden als bedden op grondniveau om hoogte toe te voegen en een gelaagde look in de beplanting te creëren, wat de aanwezigheid van veel meer gebladerte impliceert dan er in werkelijkheid is. Bovendien zal het lichtjes verhogen van een pad de beplanting op grondniveau ook groter doen lijken. 

Zet een eethoek in de schaduw onder een luifel

Het valt niet te ontkennen dat pergola’s gedrapeerd in blauweregen bloemen er prachtig uitzien, maar in een kleine tuin is het misschien gewoon niet zo praktisch. Het is namelijk geen goed idee om pergola’s tegen het huis aan te zetten, omdat dit in de winter voor veel ongewenste schaduw kan zorgen. Als je schaduw wilt tijdens zomerse lunches in de buitenlucht zonder het licht in huis tijdens de wintermaanden te beperken, is een verstelbare luifel een geweldige ruimtebesparende optie voor kleine patio’s.

Over de auteur