Hopelijk maak je het niet mee, maar tuinschade kan iedereen overkomen. Hoe goed je losse tuinspullen ook vastzet of beveiligt; onverwachte schade zit in een klein hoekje. Zo kan een enorme herfststorm bijvoorbeeld je complete tuin ruïneren en tuinmeubilair aan flarden blazen. Of het gaan rond Oud en Nieuw verkeerd met vuurwerk, waardoor jullie mooie tuinset afbrandt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: bliksemschade, vandalisme en weerschade aan de planten, maar ook vernielingen, vorstschade of inbraaksporen kunnen de tuin en de spullen die daarin staan flink beschadigen of vernielen. Kun je deze spullen verzekeren?

Schade vergoeding aan spullen in tuin
Als je constateert dat er door bepaalde omstandigheden schade aan je tuinspullen is ontstaan, dan is die schade meestal op jouw inboedel- of opstalverzekeraar te verhalen. De losse spullen in de tuin vallen onder de inboedelverzekering. Schade aan vaste spullen, zoals de schuur, kunnen via de opstalverzekering vergoed worden. Maar zo simpel als het hier wordt omschreven, is het onderscheid tussen inboedel- en opstalverzekering in de praktijk niet. En er wordt niet altijd vergoed door de verzekeraar, want deze kijkt altijd kritisch naar de omstandigheden waaronder de schade is ontstaan. De vraag is dus in welke gevallen je verzekerd bent. En verder via welk verzekering (inboedel of opstal) je de opgelopen schade moet verhalen.

Dekking bij brand
Stel jouw tuin wordt verwoest door een grote brand die ontstaan is door vuurwerk, onoplettendheid van de buren of een andere externe factor. Grote kans dat de schade dan wordt vergoed. Brandschade valt onder de dekking bij de inboedel- en opstalverzekering. Wel verschilt dit per verzekeraar. Als er brandschade aan jouw tuinhuisje, schuur of schutting is ontstaan, dan moet die schade gedeclareerd worden via de opstalverzekering. Het gaat hierbij namelijk om vastzittende spullen. 

De verzekering bij storm- en weerschade 
Meestal betalen inboedelverzekeraars niet uit als er schade aan de tuin is ontstaan door het weer, of het nu spullen betreft of tuinplanten. Bij het afsluiten van een verzekering voor de inboedel zul je je hiervoor proactief extra moeten verzekeren, als je dat wenst. Schuttingen, fietsenhokken of een tuinhuisje zijn daarentegen wél voor storm- of weerschade verzekerd, maar dan via de opstalverzekering. Is er een storm op komst, dan moet je ervoor zorgen dat je spullen veilig opbergt.

Verzekering van de inboedel bij diefstal 
Naast schade door het weer en brand, is er ook nog diefstal. Hoe zit het precies als een deel van jouw tuinspullen, of soms zelfs nagenoeg alles wat los zit, gestolen wordt? Dan kun je die schade verhalen op de verzekeringsmaatschappij die jouw inboedel heeft verzekerd. Doorgaans worden tuinmeubels, accessoires voor in de tuin, wasgoed, vlaggenstokken en gereedschappen voor in de tuin dan door de verzekeraar aan de verzekerde vergoed. Al dan niet na aftrek van een gedeelte eigen risico. 

Over de auteur