Ben je van plan een tuinkas te plaatsen in je (moes)tuin? Dan moet je eerst even goed bedenken waar deze het beste kan staan én waar je allemaal rekening mee moet houden. Zijn er bijvoorbeeld regels wat betreft vergunningen of eisen voor de fundering? We helpen je een handje op weg en zetten het voor je op een rijtje: 

De perfecte plek voor een kas 

Een kas komt het beste tot zijn recht als deze op de juiste plek staat. Dat spreekt voor zich. Maar hoe ziet zo’n perfecte plek eruit dan? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er voldoende zonlicht is, het liefst op de zuid-noord richting, zodat je álle mogelijke zonuren te pakken hebt. De ingang kun je overigens het beste aan de zuidzijde plaatsen. Op die manier heeft de felle zomerzon minder invloed op je zorgvuldig gekweekte gewassen.  

En schaduw? Liever niet! Ook is het beter om te kiezen voor een beschutte plek uit de wind, aangezien je door koude wind zo 50% van je warmte verliest. Heb je dat niet? Dan kun je eventueel wat beplanting naast de kas plaatsen. Staat mooi én functioneert mooi als natuurlijke windscherm. Maar… let wel op dat je dit niet te dicht op de kas plaatst, want dat zorgt natuurlijk weer voor schaduw. Als alternatief kun je er ook nog voor kiezen om je kas te bekleden met noppenfolie. 

De juiste fundering

Kweekkassen kun je niet zomaar op de kale grond plaatsen, maar vragen écht om een fundering. Dit is ontzettend belangrijk om verzakkingen te voorkomen en je gewassen (en je kas) te beschermen tegen grondwater. Daarnaast is je kas hierdoor ook beschermd tegen druk vanuit de grond. 

Zo’n fundering kun je zelf maken door beton te storten, een muurtje te metselen of er van grote betontegels onder te plaatsen, maar bij veel tuinkasleveranciers kun je ook gewoon een kant en klare fundering bijbestellen. Kies je ervoor om het zelf aan te pakken, onthoud dan dat de fundering over de lengte licht hellend moet zijn en dat deze haaks op de kas moet komen te liggen. 

Vergunningen

Voorheen moest je voor een simpele hobbykas al een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig meestal niet meer, maar in sommige gevallen wel. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoogte van het object. Daarom kun je het maar beter altijd navragen voor de zekerheid.

Over de auteur