Een milieuvriendelijke tuin is belangrijker dan je denkt. Door je tuin groener te maken werk je al aan het milieuvriendelijk maken van je tuin. Hiermee zorg je direct voor:

·         Een betere luchtkwaliteit;

·         Meer opname van water in de grond;

·         Meer dieren in je tuin en indirect voor het sneller kunnen verspreiden van bloemen.

Een tuin met planten ziet er bovendien mooi uit en je kunt er heerlijk ontspannen. Op mijnplant.info vind je veel voorkomende tuinplanten en wordt uitgelegd hoe je deze het beste kunt verzorgen. 

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Heb je veel stenen in je tuin dan blijft de warmte veel langer hangen. De afgelopen zomers liep het kwik behoorlijk op en kan het in een tuin met veel stenen behoorlijk warm worden. Zo warm dat je niet graag meer buiten zit. Het groen van planten, struiken en bomen zorgen ervoor dat niet alle warmte wordt opgenomen. Hoge struiken en bomen zorgen daarnaast voor schaduw. In de schaduw kan de temperatuur wel 10 graden lager zijn. Naast de hitte van afgelopen jaren zien we ook dat er extreme hoeveelheden regen kan vallen. Is je tuin vol gelegd met stenen dat kan het overtollige water niet snel weglopen. Bovendien wordt al het overtollige water afgevoerd via het riool, dat niet is berekend op zulke grote hoeveelheden water. Gras en borders met planten nemen veel sneller water op en bovendien blijft al het water in de grond. 

Wat doet een groene tuin voor de biodiversiteit?

Wanneer een tuin voor het grootste deel uit tegels bestaat, zie je weinig dieren in je tuin. In de meeste gevallen kom je wel veel mieren of vliegende mieren tegen. Er zijn dan ook geen vogels, egels of andere bodemdieren om dit ongedierte voor je te vangen. Een tuin met gras, bloemen en bomen is veel aantrekkelijker voor dieren. In tuinen vind je vlinders, egels, vogels en insecten. Een groene omgeving is een aantrekkelijke omgeving om te verblijven, te spelen en elkaar te ontmoeten. Een groene omgeving heeft een positief effect op je gezondheid. Bovendien zorgen planten, bomen en struiken voor vermindering van het omgevingsgeluid. 

Hoe groen wordt jouw tuin?

Er zijn verschillende manieren om jouw tuin groener te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gazon of voor een vijver waar je planten omheen zet. Er zijn heel veel planten te koop en er is altijd wel iets te vinden dat past bij jouw tuin én smaak. Natuurlijk is de hoeveelheid zon of schaduw, de grondsoort en vochtigheid van de bodem van invloed op het soort planten die je kunt plaatsen. Je kunt dan ook het beste eerst informatie inwinnen over de planten die je mooi vindt. Zo weet je zeker dat je langer plezier zult hebben van je planten en langer kunt genieten in je groene tuin.

Over de auteur