De Japanse tuin is helemaal trending en dat snappen wij heel goed. De mystieke, tropische uitstraling brengt je helemaal tot rust en de schoonheid van de bloemen doet je verwonderen. In een Japanse tuin zijn drie elementen belangrijk: water, steen en groen. Water staat voor leven, steen voor rust en groen voor de natuur. In een Japans ingerichte tuin moet alles op elkaar afgestemd zijn zodat het een prachtig geheel wordt. Dit zorgt ervoor dat het aanleggen van een Japanse tuin best een uitdagende klus wordt. Wil jij graag een Japanse tuin aanleggen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Wij helpen je graag een handje op weg met deze vijf tips!

1. Japanse tuin aanleggen: een waterelement

Eén van de belangrijkste kenmerken van een Japanse tuin is water. Gelukkig kan je dit op een makkelijke manier in je tuin verwerken. Denk aan een kleine of grote vijver, een fontein of een kleine waterval. Ook een beekje ziet er rustgevend uit. Als je een wat grotere beek hebt, dan staat een bruggetje ook niet verkeerd!

2. Aanleggen Japanse tuin: veel planten en bamboe

Planten maken een Oosterse of Japanse sfeer compleet. Hierbij is het belangrijk om een combinatie van kleuren te zoeken die bij elkaar passen, zonder dat het geheel te druk wordt. Voorzie niet teveel bloeiende planten en zeker geen bloembollen. Wat je wél kunt doen: prachtige roodtinten, bijvoorbeeld rood siergras, combineren met geel, oranje en groen. In een Japans ingerichte tuin zie je veel mos en vlakken vol groen. Helaas groeit dit niet zo goed in Nederland, maar je kunt ook perfect kiezen voor groene bodembedekkers. 

Ook bamboe mag niet ontbreken in een Japanse tuin. Laat je wel goed informeren welke bamboe soorten goed groeien in Nederland én in jouw tuin. Veel bamboe soorten kunnen immers hoog en groot worden dus je hebt er wel wat ruimte voor nodig. Heb je een grote tuin? Laat de bamboe maar komen dan!

3. Diepte creëren in de tuin

Ook al is je tuin niet zo heel diep, toch kan je de tuin dieper laten ogen. Dit doe je door lagen aan te brengen in je tuin. Denk aan een kleurrijke, opvallende struik op de voorgrond van de tuin met andere rustige struiken op de achtergrond. Je kunt ook werken met hoogteverschillen zoals een klein heuveltje waar andere planten op staan. Symmetrie hoort niet thuis in een Japanse tuin. Je legt of plaatst dus beter niets in het midden van de tuin.

4. Mooie paden met grind en stenen

In een Japans ingerichte tuin mogen mooie paden niet ontbreken. Leg ze bij voorkeur in bochten aan, met in de bocht een prachtige plan. Hierdoor blijft de rest van het pad onzichtbaar en dus verrassend voor de wandelaar. Japanners houden van een vleugje mysterie en dat zie je ook duidelijk terug in de tuin. Langs de paden kan je grind en/of stenen leggen. Typisch Japans is een gebied met fijne grind waarin grotere stenen staan of liggen. Let erop dat je altijd een oneven aantal bij elkaar legt en niet precies in het midden.

5. Decoratie in Japanse tuin

Om de tuin af te werken kan je hier en daar wat decoratie neerzetten. Je kunt bijvoorbeeld een Japans boeddha beeld en een houten bankje plaatsen, bij de vijver of langs het pad. Let er wel op dat het niet te veel wordt. Japanse tuinen hebben niet zo vaak decoratie en meubilair in de tuin staan. Japanners lopen liever door de tuin om te genieten van de rust en de natuur. Eigenlijk kunnen we ze geen ongelijk geven. Door een minimum aan decoratie wordt de tuin een plek waar je helemaal tot rust komt!

Over de auteur