Na een harde dag werken of een warme zomerdag even heerlijk afkoelen in het zwembad; de meeste mensen zeggen daar geen nee tegen. Helaas heeft niet iedereen een zwembad in zijn of haar tuin, maar gelukkig kun je bij De Zomerspecialist heel gemakkelijk een opblaaszwembad of opzetzwembad kopen. In dit artikel gaan we dieper in op de materialen en waar je aan moet denken. Daarnaast geven we vijf tips die je kunt gebruiken bij het kopen van jouw zwembad. Op die manier hopen wij dat jouw zwembad de gehele zomer probleemloos kan blijven staan.

De kwaliteit van het Intex Ultra XTR frame zwembad 975 bij 488 bij 132 cm

We nemen even het Intex Ultra XTR frame zwembad van 975 bij 488 bij 132 cm als voorbeeld. Dit is een gigantisch zwembad waar je gerust met de gehele familie in kan gaan zitten. We gebruiken dit zwembad als voorbeeld, omdat het beschikt over een XTR frame. Dit is een frame van hoge kwaliteit. Dit is uiteraard belangrijk wanneer je lang wilt kunnen genieten van jouw zwembad.

De buizen van een opzetzwembad worden altijd gepoedercoat. Dit gebeurt bij de meeste buizen alleen aan de buitenkant. Bij een XTR frame is dit ook aan de binnenkant. De poedercoating is belangrijk, omdat het de buizen van het frame beschermt tegen roest. Een opzetzwembad met een XTR frame zal dus veel langer meegaan.

Prijskwaliteitverhouding

Zoals je misschien wel had verwacht, is het Intex Ultra XTR frame zwembad van 975 bij 488 bij 132 cm een prijzig zwembad. Dit komt niet alleen door het frame, maar ook door bijvoorbeeld het formaat. Het ligt er maar net aan wat jij verwacht van jouw zwembad. Wil je baantjes kunnen trekken? Gaat het alleen om relaxt in te zitten? Wil je het zwembad hergebruiken? Dit zijn vragen die jij jezelf kunt stellen bij het aanschaffen van een zwembad.

De belangrijkste vraag is misschien wel “hoe lang wil je het zwembad gebruiken?”. Als je het zwembad meerdere jaren probleemloos wilt gebruiken, is het toch belangrijk om naar de prijskwaliteitverhouding te kijken. Een zwembad met een XTR frame is prijzig, maar gaat door zijn goede kwaliteit wel meerdere jaren mee. Natuurlijk moet je het wel kunnen betalen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een opblaaszwembad kiezen. Deze zijn goedkoper, maar wel veel kwetsbaarder. Er is dus een kans dat je die de volgende zomer alweer moet vervangen.

Kijk naar de liner

De liner is het folie van het zwembad, deze moet het water in het zwembad houden. Kijk bij het aanschaffen van een zwembad altijd naar de kwaliteit van de liner. Kinderen kunnen bijvoorbeeld nogal wild zijn in het zwembad. Dit kan de liner beschadigen. Wanneer de liner zwak is, zal er sneller een gat ontstaan. Kies een zwembad met een liner die gemaakt is van polyester versterkt PVC.

De pomp is belangrijk

Wanneer je niet steeds het zwemwater wilt vervangen, is het belangrijk om de juiste pomp te gebruiken. Gelukkig krijg je bij de meeste zwembaden de juiste pomp geleverd. De pomp moet genoeg kracht hebben om het water te zuiveren. Dit heeft onder andere te maken met de inhoud van het zwembad. Wanneer de pomp niet om kan gaan met de hoeveelheid water in het zwembad, zal er te weinig circulatie plaatsvinden. Op die manier kan het water niet goed gefilterd worden.

Je kunt kiezen uit filterpompen en zandfilterpompen. De zandfilterpomp is duurder, maar je hoeft niet steeds het filter te vervangen. Bij een filterpomp dien je het filter namelijk om de vier weken te vervangen.

Veiligheid

Uiteraard is ook de veiligheid belangrijk. Zorg dat je veilig in en uit kunt stappen, dit kun je bijvoorbeeld doen met een zwembadtrap die geschikt is voor jouw zwembad. Gebruik ook altijd chloortabletten om het zwemwater gezond te houden. Zo krijg je geen last van bijvoorbeeld huidirritatie. De kwaliteit van het zwemwater kun je meten met een speciale test-kit, die de PH waarde van het zwemwater meet. Is de PH-waarde te hoog of te laag? Dan kun je PH verhogende of PH verlagende tabletten kopen. Wil je het zwembad gebruiken voor kleine kinderen? Misschien is het dan handig om een niet al te hoog zwembad te kopen.

Het opzetten van de zwembad

Je moet de ruimte hebben om het zwembad te kunnen plaatsen. Zet het zwembad altijd op een vlakke ondergrond en eventueel een grondzeil. Begin met het opzetten van het frame in combinatie met de liner of het opblazen van het zwembad. Het is belangrijk om daarna de pomp aan te sluiten, lees bij het aansluiten van de pomp altijd de handleiding. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om in en uit te stappen, maar ook dat je na de zomer het zwemwater gemakkelijk kunt afvoeren. Het afvoeren van zwemwater kan op drie verschillende manieren.

  • Je kunt een tuinslang aansluiten op het leegloopventiel;
  • Een dompelpomp gebruiken;
  • Via de zandfilter kun je het water niveau verlagen (dus niet compleet leeg laten lopen);

Vijf tips voor bij het kopen van jouw zwembad

Hier vijf tips voor het kopen van een zwembad.

  1. Kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding. Een zwembad met bijvoorbeeld een XTR frame en polyester versterkte PVC liner, gaat langer mee dan een opblaaszwembad of zwembad met standaard frame;
  2. Vraag jezelf waar je het zwembad voor wilt gebruiken. Gebruik je het voor een groot gezin? Heb je kinderen die in het zwembad gaan? Door deze vragen te beantwoorden, kun je bepalen welk formaat zwembad jij nodig hebt;
  3. Je kunt geld besparen met de pomp. Bij een filterpomp dien je het filter om de 4 weken te vervangen. Een zandfilterpomp is duurder, maar je hoeft het filter veel minder snel te vervangen;
  4. Kijk of jouw grond geschikt is, het zwembad moet op een vlakke ondergrond staan. Daarnaast moet je voldoende ruimte hebben;
  5. Denk bij de aankoop altijd aan de accessoires die je nodig hebt. Bestel de juiste chloortabletten, voor een groot zwembad heb je traagoplossende chloortabletten nodig. De chloortabletten doe je in een chloordrijver. Schaf deze dus ook direct aan wanneer je direct wilt genieten van het zwembad. Is het een hoog zwembad? Misschien is het dan verstandig om ook direct een zwembadtrap aan te schaffen, zo kun je veilig in- en uitstappen;

Over de auteur