Voor onderhoud, bouwwerk of schilderwerk op grote hoogte is een steiger onontbeerlijk. Zelfs als je in de woonkamer bijvoorbeeld het plafond moet witten, dan is een steiger heel goed en veilig te gebruiken. Het is veilig en je hoeft niet boven je hoofd te werken, wat het klussen een stuk eenvoudiger maakt. In de bouwwereld is het wettelijk verplicht om bij werken op een bepaalde hoogte een steiger te gebruiken. Particulieren kunnen in principe kiezen uit een ladder of een steiger, maar voor de veiligheid is een steiger absoluut aan te raden.

Soorten steigers

Er zijn veel verschillende soorten steigers. De ene steiger is uitsluitend bedoeld lage hoogtes, terwijl ander steigers juist tot vele verdiepingen de hoogte in te bouwen zijn. Ook de wijze van gebruik speelt mee in de verschillende soorten steigers.

Staande steiger
Een staande steiger wordt ook wel een gevelsteiger genoemd en is ideaal om veilig voor een gevel voor een woning te zetten. Met staanders die op een stabiele ondergrond staan wordt zo een veilige werkomgeving gecreëerd.

Rolsteiger
Een rolsteiger, oftewel een verrijdbare steiger staat op wielen. Dit is heel handig wanneer je aan een andere gedeelte van de gevel moet werken, dan hoef je niet de hele stijger weer af te breken en op te bouwen. Een rolsteiger mag maximaal 10 meter hoog worden.

Vouwsteiger
Een vouwsteiger is handig, wanneer je nee van het afbreekwerk en opzetten van een steiger houdt. Deze steiger kan in elkaar gevouwen worden, maar reikt niet zo hoog.

Daksteiger
Voor werkzaamheden op het dak, kun je een daksteiger installeren. De steiger kun je bijvoorbeeld voor een schoorsteen plaatsen en via een laddertje op een hellend dak klim je er gemakkelijk op.

Materiaal

Waren vroeger vrijwel alle steigers van staal, tegenwoordig zijn de meeste steigers van aluminium. Het voordeel van aluminium is dat het licht is en daardoor is de steiger snel te monteren en te demonteren. De loopplanken op de steiger zijn meestal van hout of metaal. Ook kan er een luik in de loopplank zitten, waardoor je gemakkelijk met een ladder naar de onder- of bovengelegen verdieping kunt. Wanneer je voor je werkzaamheden ook een steiger nodig hebt, kijk dan eens op Steigervoorweinig.nl uw adres voor elke verticale uitdaging.

Bescherming

Ter bescherming kan er voor de steiger steigergaas gehangen worden. Op deze manier kan er in alle weersomstandigheden gewerkt worden en voorkomt het dat windvlagen afval vanaf de steiger op straat blazen.

Over de auteur