Als je jouw tuin goed verlicht, dan kan je er langer van genieten. Ook tijdens de koude, donkere wintermaanden! Verlichting creëert een gezellige sfeer en bovendien ziet het er leuker uit als je van binnen naar de tuin kijkt. Tegenwoordig is het een echte trend om zuinig met energiegebruik om te gaan. Ook de tuinverlichting mag dus gerust wat groener en energiezuiniger zijn. Dit is goed voor het milieu én voor je portemonnee! Maar hoe doe je dat precies, je tuin energiezuinig verlichten? In deze blogpost geven we je een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Voor welke optie kies jij? 

1. Tuin energiezuinig verlichten met LED lampen

Heb je nog tuinverlichting met gloeilampen of spaarlampen? Dan is het nu een goed moment om ze te vervangen door LED lampen. Tegenwoordig zijn er LED lampen in verschillende lichtkleuren en lichtsterktes verkrijgbaar. Deze lampen gebruiken veel minder energie dan de ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen. Het enige nadeel is dat LED lampen wat duurder zijn in aankoop dan traditionele lampen, maar op lange termijn zijn ze sowieso goedkoper omdat ze een lange levensduur hebben en een lager energiegebruik hebben. 

tuin energiezuinig verlichten

2. Verlichting op zonne-energie

Overdag schijnt de zon, deze energie wordt opgeslagen en ‘s avonds brandt het licht op die opgeslagen energie. Wat wil je nog meer? Een groot voordeel van lampen op zonne-energie is dat ze geen kabels of bedrading nodig hebben. Je kunt ze dus overal in de tuin plaatsen. Het liefst wel op een plek waar de lampen veel zonlicht opvangen. In verlichting op zonne-energie kunnen trouwens ook LED lampen worden gebruikt.

3. LED verlichting op batterij

LED verlichting op batterij is een goed alternatief voor verlichting op zonne-energie. Bij dit type verlichting heb je, net als bij lampen op zonne-energie, geen elektriciteit of kabels nodig. Je prikt ze gewoon in de grond waar je ze nodig hebt. Bovendien heb je bij LED verlichting op batterij geen zonlicht nodig. De accu of batterij van deze lampen is oplaadbaar en de LED lampen zelf hebben een lange levensduur.

4. Tuin verlichten met LED strips

LED strips zijn lange, flexibele strips met daarin kleine LED lampjes. Die lampjes zijn in tal van kleuren verkrijgbaar en zijn dikwijls te bedienen met een afstandsbediening. Je kunt ze zowel binnenshuis als in de tuin gebruiken. Buiten zijn ze erg geschikt om traptreden of opstapjes te verlichten, maar je kunt ze ook ophangen langs de dakranden van een tuinhuis, langs tuinpaden of langs de rand van een zwembad. 

Je tuin energiezuinig verlichten


Bij LED strips zijn er twee opties. Er zijn strips die je met een adapter kunt aansluiten op het elektriciteitsnet, of je kiest voor LED verlichting op batterij. Bij de laatste optie heb je geen kabels of stopcontacten in de buurt nodig, wat zeker een voordeel is.

5. Lampen met bewegingssensor

Tenslotte kan je opteren voor lampen met bewegingssensor. Lampen bij de voordeur of achterdeur, of in gangetjes naast de woning hoeven heus niet de hele tijd te branden. Meestal is het voldoende als de lamp aanspringt op het moment dat er iemand in de buurt komt of voorbij stapt. Lampen met bewegingssensor zijn ideaal om je tuin energiezuinig te verlichten, zeker als je ook nog voor LED lampen kiest. Bovendien is dit type verlichting ook ideaal om je tuin inbraakbestendig te maken!

Over de auteur