Heerlijk, dat lentezonnetje op je gezicht! Maar soms heb je het ook nodig om even in de schaduw te zitten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om schaduw in de tuin te creëren. In dit artikel hebben we een aantal handige en mooie ideeën voor je op een rijtje gezet. Kijk mee en laat je inspireren!

1. Schaduw in de tuin: een parasol

Een parasol is de meest flexibele oplossing om schaduw in de tuin te creëren. Je zet hem op waar en wanneer je wilt. Heb je hem niet nodig? Dan doe je hem weer dicht en berg je hem op. Parasols bestaan in verschillende kleuren, vormen en maten. Ga je een parasol kopen? Let dan goed op de kwaliteit. Investeer liever in een stevige parasol dan dat je een parasol scoort voor een paar euro. Het is immers niet de bedoeling dat de parasol wegwaait als er wat wind is. Wil je je tuin een moderne look geven? Kies dan voor een zweefparasol. Deze parasol ziet er niet alleen mooi en trendy uit, je kunt hem ook draaien en kantelen zodat je vrijwel in iedere situatie schaduw kunt creëren. Superhandig!

Glatz Sombrano Easy zweefparasol ø 400cm
Shadowline Alabama zweefparasol 300x300cm
Shadowline Memphis zweefparasol 300x300cm
Shadowline Aruba parasol 300x200cm
Shadowline Aruba parasol ø 250cm
Shadowline Jamaica parasol ø 500cm

2. Een schaduwdoek

Een andere manier om schaduw in de tuin te creëren is door middel van een schaduwdoek. Schaduwdoeken zien er mooi en modern uit en ze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Bovendien is het materiaal van de doeken sterk en zijn ze UV-bestendig. Je kunt een schaduwdoek eenvoudig bevestigen aan een paal of muur. Dit is erg handig in een kleine tuin of op een klein balkon. Het neemt veel minder ruimte in beslag dan een parasol met een stok. Een nadeel is dan weer dat ze niet zo snel op te zetten zijn als een parasol. Een schaduwdoek blijft dan ook vaak in weer en wind buiten hangen.

3. Een duurdere luifel of zonnescherm

Als je wat meer budget te besteden hebt, kan je kiezen voor een duurdere luifel of een zonnescherm. Dit is over het algemeen ontworpen op maat en kan worden uitgerust met een motor of met een handmatig mechanisme. Vooral een elektrisch zonnescherm is erg handig. Met één druk op de knop laat je het scherm dalen of stijgen. Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden. Je kunt het zonnescherm bedienen met een schakelaar, een afstandsbediening, een zon- en windsensor en met je smartphone. Aan jou de keuze wat je het gemakkelijkste vindt.

4. Een overkapping aan je huis of tuin

Je kunt ook kiezen voor een vaste tuin- of terrasoverkapping. Dit is een efficiënte manier om schaduw in de tuin te creëren, maar wel minder flexibel. Het is er of het is er niet. Je kunt de overkapping niet zomaar weghalen dus daar moet je goed over nadenken. Als je de inval van de zon wilt regelen, moet je vaak nog extra zijpanelen en zonneweringen aanbrengen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar dan heb je natuurlijk ook wat!

5. Natuurlijke schaduwplekken in de tuin

Tenslotte kan je ook perfect natuurlijke schaduwplekken in de tuin creëren, bijvoorbeeld door grote bomen, planten en struiken. Denk wel goed na over de plaatsing hiervan, er moet immers nog een beetje ruimte overblijven voor een paar zonnestralen. Een hele volgebouwde tuin is wellicht niet zo handig. Als je dan toch behoefte hebt aan zon, kan je de bomen niet zomaar wegdenken.

Zo, dit zijn vijf manieren voor het creëren van schaduw in de tuin. Je kunt natuurlijk ook meerdere opties overwegen, bijvoorbeeld een parasol op het terras en een schaduwdoek in de tuin. Het is maar net wat jij het prettigste vindt!

Over de auteur