Als je je tuin duurzamer wilt maken, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te beginnen. Zo kan het gebruik van inheemse planten, die zijn aangepast aan de plaatselijke grond, helpen om het waterverbruik te verminderen omdat ze minder water nodig hebben dan andere planten. Dat kan ontzettend belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Naast het onderhouden van een gezond gazon, en het onderhouden van de bloemen en planten door milieuvriendelijke organische stoffen te gebruiken, zijn er verschillende andere duurzame keuzes die je in je tuin kunt maken. 

Houten plantenbakken

Vervang de huidige plantenbakken in je tuin voor houten plantenbakken. Hout is een natuurlijk materiaal en daarom is een plantenbak van hardhout veel duurzamer dan een plantenbak van bijvoorbeeld polyester. Bovendien is er iets met planten in houten plantenbakken dat een veel natuurlijkere en rustiekere uitstraling heeft dan andere bakken en potten. Het geeft je tuin naast dat het een duurzame functie heeft, ook nog eens een duurzame uitstraling.

Je eigen moestuin

Een eigen moestuin in de achtertuin is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de natuur. Je bent milieubewust bezig als je zelf je fruit en groenten kweekt omdat deze dan niet van plaats naar plaats vervoerd hoeven te worden. Of bespoten worden met allerlei ongezonde pesticiden. Het is een stuk gezonder omdat de meeste producten helemaal niet zoveel nodig hebben om te kunnen groeien. Je hebt het hele proces dus echt zelf in de hand.

Composteren

Het composteren van keuken- en tuinafval is een uitstekende manier om je afvalproductie te verminderen. En tegelijkertijd produceer je waardevolle voedingsstoffen voor je planten. Zorg er dus voor dat je een plek vrijmaakt in de tuin waar je dit kan doen. Je kan een composthoop maken met een omheining omheen van bijvoorbeeld hout en gaas. Zodat alles netjes op z’n plek blijft en het ook niet in het zicht staat. Composteren is een ontzettend makkelijke manier om duurzamer te leven.

Een wateropvangsysteem

Een andere goede manier om duurzaam te leven, is het bewust omgaan met water. Overweeg daarom het gebruik van regentonnen of andere wateropvangsystemen in je tuin om regenwater op te vangen voor het besproeien van je planten. Dit is een ontzettend duurzame manier om je planten te voorzien van water en hiermee voorkom je ook nog eens waterverspilling.

Door deze tips te volgen kun je je tuin een stuk duurzamer maken zonder dat het te veel moeite kost en afbreuk doet aan de stijl en functie. Veel succes!

Over de auteur